Slava

Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska bogatiji je za srpsku porodičnu slavu i to je prvo kulturno dobro upisano na tu listu. Program se odnosi na obeležavanje slave Sveti Vasilije Veliki u svim kulturnim stanicama 14. i 15. januara 2022. godine, sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg naroda.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”  ovaj program je prepoznala kao projekat od evropskog značaja i veoma važne evropske dimenzije.

Izložba fotografija Pavela Surovog se odnosi na prikaz bogatstva različitosti narodnih nošnji svih naroda Vojvodine (Srba starosedelaca, kolonista i doseljenika, Slovaka, Mađara, Rusina, Bunjevaca, Šokaca, Rumuna). Ova izložba će predstavljati jedinstvenu scenografiju svih prostora u kojima se program realizuje.

Program crkvenih horova se odnosi na izvođenje određenih tropara i prigodnog repertoara u trajanju od 20 minuta. Nakon obreda osveštanja žita, rezanja kolača i molitve, kum Slave pristupa „dizanju Slave” – nazdravlja Slavi. Svi prisutni pristupaju slavskoj trpezi (uz neizostavne vasilice), nakon čega sledi program tamburaških orkestara, pažljivo odabranog muzičkog repertoara, koji treba da predstavi bogato muzičko – tamburaško nasleđe svih naroda Vojvodine.

Prezentacija gastronomskog nasleđa vojvođanskih naroda i nasleđa koje se ogleda kroz veštine starih zanata, biće realizovana postavkom štandova ispred kulturnih stanica.

Deca, kao budući i najvažniji prenosioci kulturnog nasleđa, članovi folklornih ansmabla kulturno-umetničkih društava sa teritorije Grada Novog Sada i okoline, prirediće program koji prezentuje ulogu dece u zimskom ciklusu običaja (korinđanje, pijukanje, materice, oci, vertep,…), sa jedne strane, dok će sa druge strane prezentovati orsku, vokalnu i instrumentalnu tradiciju prilagođenu njihovom uzrastu.

Događaji će biti organizovani u skladu sa epidemiološkim uslovima i merama koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja. Na događajima će biti neophodno nošenje maski i držanje distance. Ukoliko dođe do promena zvaničnih mera kriznog štaba sve informacije ćemo objaviti na vebsajtu docekns.rs.

Ulaz je slobodan.

Detaljne informacije o događajima koji će biti realizovani u okviru Slave pronađite na zvaničnom sajtu kulturnih stanica.

Partner programa „Slava” je IDEA.

Oznake:

Datum

14. - 15. јан 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturne stanice
Internet adresa
https://kulturnestanice.rs/sr-cyrl/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/