Small Reboots / Umetnički dijalozi

Izložba japanskih umetnika pod imenom „Small Reboots“ biće otvorena 12. avgusta u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a publika će moći da je pogleda do 28. avgusta.

Umetnici: Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko

Kustosi: Tomohiro Okada (Japan), Ksenija Marinković (Srbija)

Društvo izobilja i kontrole suočilo se sa opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru?

U 21. veku, kada čitavo ljudsko biće prolazi kroz „veliko resetovanje“, pandemije, globalnu klimatsku i energetsku krizu, singularnost, opadajući natalitet, hoće li nas samo poneti turbulentne struje promena? Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam „Small Reboots“ koje za nas prevazilaze „Great Reset“. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom.

Ovom izložbom predstavićemo pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta. Koncept takođe istražuje širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture.

Okada Hiroko – savremena umetnica

Scenariji života i seksualnosti, i nove vrednosti ljudi koji ih okružuju, predstavljeni su kao vizija budućnosti, zasnovana na scenarijima koje razmatra napredna medicinska nauka.

Kodama Sachiko – medijska umetnica

Njene skulpture vešto koriste hemijske fenomene kao što su magnetne tečnosti i promene svetlosti.

Išizuka Takanori – savremeni umetnik

Skulpturalna instalacija predstavlja kutak Japana pod Velikim resetovanjem.

Hasegava Ai – medijska umetnica i dizajnerka

Scenariji razmatrani iz napredne medicinske nauke predstavljaju vrednosti života i seksualnosti.

Hajaši Tomohiko – medijski dizajner i strateg

Robot za telekomunikaciju, kreiran da pomogne medijskim umetnicima, dizajnerima i njihovim porodicama da prevaziđu razdvojenost izazvanu zemljotresom 2011.

Radno vreme:

utorak – petak: 10-18 časova
subota – nedelja: 10-14 časova
ponedeljak: neradno
Foto: Sachiko Kodama 
Oznake:

Datum

28. авг 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 18:00

Lokacija

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Нови Сад

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/

Ostali organizatori

EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org
EU – Japan Fest Committee
Internet adresa
www.eu-japanfest.org