Stefan Mitić Tićmi / Grad knjige

Razgovor sa piscem Stefanom Mitićem Tićmijem održaće se 17. septembra u 21.30 časova na prizemlju SPENS-a, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Stefan Mitić Tićmi je pisac iz Leskovca. Njegova najvažnija dela su „U’vatile me lutke” (ARTE, 2015), „RiziKvo“ (društvena igra, 2017), „Ja sam Akiko” (LAGUNA, 2018), „Dečje beogradsko proleće“ (scenario, RTS, DKCB, 2019), „Kaput od mahovine’’ (LAGUNA, 2020), „Tu, nadohvat muke” (POVELJA, 2020), „Džem na oblak” (kratki poetski film, 2021).

Romani „Kaput od mahovine” i „Ja sam Akiko” uvršteni su među 200 najboljih dečijih knjiga na svetu, u izboru časopisa White Ravens koji izdaje Minhenska biblioteka (Internationale Jugenbibliothek).

Po motivima iz knjige ,,Ja sam Akiko”, koja je nagrađena i nagradom „Politikinog zabavnika” i plaketom „Dječja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu Trg od knjige u Herceg Novom, nastala je istoimena predstava u koprodukciji Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Kulturnog centra Pančeva u maju 2021. godine u režiji Milje Mazarak, u izvođenju Sofije Mijatović.

U izradi je kratkometražni animirani film „I am Akiko” koji je podržao Filmski centar Srbije i Bugarski filmski centar (prod. To Blink Animation – Vojin Vasović, reditelj – Damir Romanov).

Jedan je od osnivača nekadašnje, male, besplatne biblioteke Omladinski klub Ančiki, sa preko 5000 knjiga, čiji projekat je nagrađen specijalnom nagradom za entuzijazam – Fondacija Tanja Petrović.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca, za izuzetan doprinos kulturi, afirmaciji dečje književnosti i društvenog angažovanja.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

21:30

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/