Stručno vođenje autorskog tima kroz izložbu „Migracije u umetnosti, umetnost migracija”

U okviru nedavno otvorene međunarodne izložbe Migracije u umetnosti – umetnost migracija biće priređeno prvo stručno vođenje autorskog tima izložbe Jelene Ognjanović i Luke Kulića, u petak 25. februara u 19.00 sati, dok će u subotu 26. februara u 13.00 i 17.00 sati izložbu predstaviti mr Danilo Vuksanović, takođe jedan od autora izložbe.

Izložba istražuje fenomen društvenih migracija preispitujući istorijski i savremeni kontekst, kao i razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Ideja izložbe je da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Radeći na različitim nivoima – vremenskom, prostornom, etičkom i mnogim drugim, izložba vam pruža mogućnost da kroz jezik umetnosti preispitate svoje stavove i stavove društva, pa čak civilizacijske izazove u XXI veku.

Cilj izložbe nije da ponudi određene odgovore povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti. Zato će u okviru pratećeg programa izložbe biti realizovana stručna vođenja, predavanja i diskusije svakog petka u 19.00 sati, kao i vođenja vikendom u 13.00 i 17.00 sati. Svakog drugog utorka publiku očekuje GMS bioskop u 19.00 sati. Kako bi se tema migracija približila deci i mladima, organizovaće se kreativne, dramske i HearMe radionice.

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefon 021 4899 018 ili 069 1103 051.

U toku trajanja izložbe Migracije u umetnosti, umetnost migracija1. marta možete pogledati projekciju dokumentarnog filma Slika iz slike, uz koji će se voditi razgovor sa scenaristom Blažom Popovićem, zatim 4. marta možete slušati predavanje na temu El Grekovog rada, o kojem će pričati istoričarka umetnosti dr Jelena Todorović i konzervator savetnik dr Daniela Korolija Crkvenjakov.

Ulaznice se kupuju u GMS prodavnici. Ulaznica podrazumeva posetu Stalnoj postavci i povremenim izložbama i važi za samo jedan ulazak u Galeriju Matice srpske.

Informacije o ulaznicama i prodaji: +381 21 4899 013 

Foto: V. Veličković

 

The event is finished.

Oznake:

Datum

25. - 26. феб 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/