Subin plato: Sekvence grada

Novi Sad je, kao Evropska prestonica kulture, dobio prvu galeriju na otvorenom, na Subinom platou, koja je po završetku godine titule (po)ostala jedan od najznačajnijih prostornih legata savremenog stvaralaštva, na kojem će već povodom Dana Grada, 1. februara, biti postavljena nova izložba „Sekvence grada”.

Ovo je peta izložbena postavka na galeriji na otvorenom, a samu godinu titule obeležile su četiri izložbe, koje su kroz najaktuelnije teme poput migracija, budućnosti mladih, promocije mira i slike savremenog sveta, okupile domaće, ali i regionalne i evropske umetnike.

Kontinuitet predstavljanja savremenog vizuelnog stvaralaštva, na umetničkom prostoru sa 49 jarbola, koji je implementirala galerija „Bel Art”, nastavlja se upravo novom izložbom koja će okupiti nacionalne umetnike, prepoznatljive po urbanim temama i motivima.

Slično ideji ove svojevrsne umetničke platforme postavljene na ulasku u Limanski park, da vizuelnu umetnost iz uobičajenih galerijskih prostora i ateljea približi svakodnevnom životu jedne gradske zajednice, zamisao izložbe „Sekvence grada” jeste da napravi spoj umetnosti i stvarnosti, odnosno nesmetane komunikacije sa prolaznicima – posmatračima i proširi dejstvo umetnosti u društvu.

Umetnici čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi „Sekvence grada” su: Danijel Babić (Novi Sad), Goran Despotovski (Novi Sad), Mileta Poštić (Novi Sad), Stefan Lukić (Užice), Nemanja Lađić (Beograd), Ivan Šuletić (Beograd), kao i umetnička grupa „Distruktura” koju predstavljaju umetnici Milan Bosnić i Milica Milićević (Beška/Beograd).

Galerija na otvorenom realizovana je u sklopu čak 40 hiljada kvadratnih metara infrastrukturnih projekata Evropske prestonice kulture, koji su podrazumevali obnovu, rekonstrukciju i izgradnju novih prostora za kulturu, koji nastavljaju svoj umetnički život i nakon godine titule.

Projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine na osnovu koje se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a implementira ga galerija „BelArt” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane arhitekte Save Forkapića, 2005. godine.

The event is finished.

Oznake:

Datum

08. феб 2023.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Subin plato u Limanskom parku
Limanski park, Булевар деспота Стефана, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/