Sutra je ponedeljak

Izložba umetničkih radova Dragoljuba Raše Todosijevića iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i radova u vlasništvu samog autora biće postavljena od 9. septembara do 5. oktobra u nedelji vizuelnih umetnosti, programa Kaleidoskop kulture.

Izložba „Sutra je ponedeljak“ obuhvata prezentaciju umetničkih radova istaknutog neavangardnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića, jednog od protagonista neformalne beogradske grupe konceptualnih umetnika, koja je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina učinila radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključila se u nove umetničke tokove koji su tek nastajali kod nas i na svetskoj sceni. Tada mladi umetnici (Marina Abramović, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović, Gergelj Urkom) okupljeni oko beogradskog Studentskog kulturnog centra kreću u istraživanje novih formi umetničkog izražavanja, kao što su video, performans, akcija, instalacija, sa ciljem provociranja i preispitivanja strukture i funkcionisanja tekuće prakse, kao i aktuelnog društvenog konteksta. 

Prva retrospektivna izložba Dragoljuba Raše Todosijevića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine povod je da se ponovo sagleda značajna i obimna umetnička praksa ovog autora, te da se na jednom mestu okupe i prezentuju radovi iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su: Dnevnik, Decision as Art (Odluka kao umetnost), Was Ist Kunst? (Šta je umetnost?), Gott Liebt die Serben (Bog voli Srbe), Fuxus Piano (Fuxus klaviri) i dr. Polazište izložbe je u kontinuiranom delovanju autora u polju društveno-politički angažovane umetnosti, te preispitivanja standarda u umetničkim sistemima, nametnutih i opšteprihvaćenih načela, kao kriterijuma podložnih kritici i novom sagledavanju.  

Avangardna umetnička praksa predstavlja inovativne metode savremene umetnosti direktno uključene u razvoj socijalnog okruženja. Problemi i pitanja kojima se bavi autor su od 1970-ih godina predstavljali tačke uporišta društvenog i umetničkog konzervativizma, tradicionalizma i nacionalizma, koje je svojim umetničkim delovanjem činio vidljivim i podložnim osvešćenoj kritici. Postojanje angažovanih umetničkih tokova u lokalnoj sredini koji su se odvijali paralelno sa inovativnim i radikalnim umetničkim praksama na međunarodnoj umetničkoj sceni potvrđuje praksa Dragoljuba Raše Todosijevića, što njegovo delo smešta u širi kontekst neoavangardne umetnosti. Izložba ističe važnost doprinosa ovog autora, međunarodne afirmacije lokalne umetničke scene, a istovremeno i značaja institucionalne brige o zaostavštini savremenih umetnika i njenoj vidljivosti u široj javnosti. 

Kustoskinja: dr Sanja Kojić Mladenov 

U okviru izložbe „Sutra je ponedeljak“ će biti održano više pratećih programa, vođenje kroz izložbu umetnika Uroša Đurića, te razgovor sa Rašom Todosijevićem. 

Partner nedelje vizuelne umetnosti je DDOR osiguranje.

Oznake:

Datum

05. окт 2022.
Završen!

Lokacija

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Нови Сад

Organizator

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Internet adresa
http://msuv.org/

.