Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije

Predstavu Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije, možete pogledati 7. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma. Predstava će nam približiti život migranata i angažovati publiku da se uključi, a spada u deo programske celine Seobe.

Nasuprot medijskom senzacionalizmu i stereotipima, projekat Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije želi smelo da istraži ljudska osećanja, tako što će građanima dati priliku da izraze svoje mišljenje o osetljivim temama, ali ih i uključi u stvaralački proces.

Ideja je da se ispitaju i stručno obrade masmedijski tekstovi na temu migracija (sa posebnim akcentom na aktuelni trenutak), da se prikupe mišljenja građana preko društvenih mreža i istaknu primeri pozitivnih promena koje su donele migracije kroz istoriju.

Na delu je teatar kao proces: na osnovu glumačko-socioloških radionica biće odabrano minimum osmoro građana koji će učestvovati u radu na predstavi, koja će uključiti i tri profesionalna glumca, dva muzičara i provereni umetnički tim iz partnerseke organizacije Policardia Teatro iz Italije na čelu sa rediteljem Andreom Moretijem (Andrea Moretti).

Glavni cilj predstave je ne samo da se teatar izmesti iz komfora institucija, već i da se realističnije prikaže kako je migrantima bez krova nad glavom u zimskim mesecima.

Scenografija je zamišljena tako da podražava izbeglički kamp od nekoliko šatora i pratećih naznaka života u seobi koji bi stvarali atmosferu izbegličkog kampa, jedne etape na putu savremenih izbeglica. Kako bi publika što realnije sagledala višestruke situacije i ljudske sudbine migranata, predstavu čini pet omnibus delova u kojima bi publika trebalo da se prepozna i koji bi trebalo da utiču na nju putem povezanosti, prepoznavanja i saosećanja. Mladi umetnici će razbiti četvrti zid direktnim pitanjima upućenim publici na javnim mestima.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

07. мар 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Hala 1 Novosadskog sajma
Hajduk Veljkova 11, Novi Sad

Organizator

Udruženje „Šmiranti”