Take a break – feel the Art

Veliki muzički festival EXIT u Novom Sadu poznat je po dobroj zabavi, novim poznanstvima, velikom broju poseta iz regiona, Evrope i sveta, ali i odličnom provodu. Nakon noćnog i jutarnjeg provoda na Petrovaradinskoj tvrđavi, posetite Galeriju Matice srpske i upoznajte se sa delima Save Sekulića i Ilije Bosilja! Kroz vođenje na engleskom jeziku saznaćete više o ova dva međunarodno priznata umetnika.

Stručna vođenja kroz ovu atraktivnu novu izložbu na engleskom jeziku organizuju se u periodu trajanja EXIT festivala od srede, 10. jula do nedelje, 14. jula u tri termina: 13.00, 15.00 i 17.00 sati. Ulaznica je 400,00 dinara.

Galerija Matice srpske organizuje program Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska sa željom da tokom trajanja EXIT festivala promoviše umetnost i kulturnu baštinu koja se čuva u Galeriji Matice srpske i na taj način je približi stranim turistima. Pored izuzetnog programa koji nudi festival, posetioci imaju mogućnost da se u popodnevnim satima upoznaju sa istorijom umetnosti i uživaju u prijatnom ambijentu Galerije Matice srpske. Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić predstavlja 67 radova ova dva umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma: film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom. Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani). S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti, ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

The event is finished.

Datum

10. јул 2024.
Završen!

Vreme

13:00 - 18:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija