Tamo gde se seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine

Da li je postojao „grad pre grada”? Priče o Panoniji kao prostoru migracija imaju dugo trajanje. Došao je pravi trenutak da ih ponovo ispričamo. Prvog dana februara u Muzeju Vojvodine, u okviru programskog luka Seobe, biće otvorena multimedijalna izložba „Tamo gde se seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“.

Pedesetih godina 20. veka u selima u Sremu, nedaleko od Novog Sada, pronađeni su dragoceni arheološki ostaci velikog i moćnog Rimskog carstva – tri pozlaćena šlema neobične lepote. Nastali u 4. veku, posle donošenja poznatog zakona o toleranciji, Milanskog edikta, šlemovi kao simbol imperijalne moći u pozadini pričaju priču o provinciji Panoniji u kojoj su i tada, kao i danas, živeli mnogobrojni narodi i gde su se povlačile granice između civilizacije i varvarstva. U želji da istraži seobe kao civilizacijski fenomen i da lokalno bogatstvo predstavi na savremen način, tim Muzeja Vojvodine priređuje multimedijalnu izložbu „Tamo gde se seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“.

Putovanje kroz vreme će posetiocima približiti ne samo daleki istorijski kontekst, već i uzbudljivi proces otkrića i konzervacije drevnih šlemova. O nasleđu će govoriti i različiti umetnički programi, radionice i tribine, dok će monodrama predstaviti lik rimskog oficira Dizona, mogućeg nosioca jednog ovakvog šlema. Muzej će građane pozvati da pošalju kratak video-rad na temu Šta je za vas tolerancija?, kako bi komunicirali i preispitali ideju tolerancije nekad i sad.

Izložba će biti postavljena u prostoru Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 35, do 30. aprila 2022. godine, dok će monodrama „Krv i blato“ biti realizovana 16 puta u toku trajanja izložbe, termine možete pogledati na linku.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Tags:

Datum

feb 01 2022 - apr 30 2022

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Muzej Vojvodine
Дунавска 37, Нови Сад

Organizator

Muzej Vojvodine
Website
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
X