Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine

Da li je postojao „grad pre grada”? Priče o Panoniji kao prostoru migracija imaju dugo trajanje. Došao je pravi trenutak da ih ponovo ispričamo. Prvog dana februara u Muzeju Vojvodine, u okviru programskog luka Seobe, biće otvorena multimedijalna izložba „Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“.

Pedesetih godina 20. veka u selima u Sremu, nedaleko od Novog Sada, pronađeni su dragoceni arheološki ostaci velikog i moćnog Rimskog carstva – tri pozlaćena šlema neobične lepote. Nastali u 4. veku, posle donošenja poznatog zakona o toleranciji, Milanskog edikta, šlemovi kao simbol imperijalne moći u pozadini pričaju priču o provinciji Panoniji u kojoj su i tada, kao i danas, živeli mnogobrojni narodi i gde su se povlačile granice između civilizacije i varvarstva. U želji da istraži seobe kao civilizacijski fenomen i da lokalno bogatstvo predstavi na savremen način, tim Muzeja Vojvodine priređuje multimedijalnu izložbu „Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“.

Putovanje kroz vreme će posetiocima približiti ne samo daleki istorijski kontekst, već i uzbudljivi proces otkrića i konzervacije drevnih šlemova. O nasleđu će govoriti i različiti umetnički programi, radionice i tribine, dok će monodrama predstaviti lik rimskog oficira Dizona, mogućeg nosioca jednog ovakvog šlema. Muzej će građane pozvati da pošalju kratak video-rad na temu Šta je za vas tolerancija?, kako bi komunicirali i preispitali ideju tolerancije nekad i sad.

Izložba će biti postavljena u prostoru Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 35, do 30. aprila 2022. godine, dok će monodrama „Krv i blato“ biti realizovana 16 puta u toku trajanja izložbe, termine možete pogledati na linku.

ULAZNICE

Na dan otvaranja izložbe, 1. februara 2022. godine, ulaz će biti slobodan, dok će se ostalim danima ulaznice prodavati prema sledećem rasporedu:

Individualne posete
Odrasli 200 RSD
Deca, studenti i penzioneri 150 RSD
Jedna ulaznica omogućava posetu izložbenim prostorima u Dunavskoj 35, Dunavskoj 37 i u Muzeju Prisajedinjenja.

Grupne posete
Za grupe od minimalno 10 a maksimalno 30 ljudi cena ulaznice po osobi je 100 RSD.
Sve grupne posete imaju obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbene postavke. Grupne posete je potrebno zakazati putem mejla
pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs dan ranije.

Slobodan ulaz
Deca do 7 godina starosti
Osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci
Članovi IKOM -a
Članovi Muzejskog društva Srbije
Članovi koji poseduju VIP kartice
Akreditovani novinari

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. феб 2022.
Završen!

Vreme

08:00 - 23:55

Lokacija

Muzej Vojvodine
Дунавска 37, Нови Сад

Organizator

Muzej Vojvodine
Internet adresa
https://www.muzejvojvodine.org.rs/