Tri glupe glave

Od 1. do 4. septembra u Distriktu,Radionica lokal 5, trajaće video-izložba „Tri glupe glave”, a otvaranje je zakazano za 19 časova 1. septembra.

Projekcija će biti predstavljena u toku otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture

Video performans „Tri glupe glave’’, koristeći savremene tehnologije nastoji da izrazi neke od bezvremenih problema čoveka i civilizacije. To su problemi identiteta i smisla postojanja. Tekstualni predložak Nenada Lančuškog u režiji Ivane Janošev inspirasan je radovima najvećih avangardnih dramatičara dvadesetog veka kao što su Danil Harms i Samjuel Beket. Na videima sve tri glave glumi Stefan Ostojić. 

,,Zar tri glave nisu u stanju baš ništa da izmisle?’’ je pitanje koje prirodno postaje suština ovog performansa: Kao rečenica iz teksta koju postavlja jedna od glava na vrhuncu njihove potrage za smislom, dok je u isto vreme rečenica koja autentično proizilazi iz samih autora u toku rada na ovom projektu i dodaje novi sloj značenja: zapitanost i večito dovođenje u pitanje onoga što umetnik stvara. 

„Tri glupe glave’’ je umetnički sadržaj koji u sebi podražava filozofska pitanja, ali ih predstavlja na humorističan način, dopadljiv širokoj publici. Pored toga s obzirom da danas živimo u svetu ekrana, konzumenti ovog sadržaja, moći će da vide nešto što nije svakidašnja pojava na njima pristupačnim ekranima telefona, bilborda, računara, televizora itd. Drugim rečima, ovaj projekat nastoji da vrati umetnost avangarde kroz nove digitalne medije ali i da zadrži autentičnost avangardnog izraza. 

Urbana umetnička praksa Novog Sada svoje temelje ima u avangardnim delovanjima umetnika sedamdesetih godina prošlog veka. Video performans „Tri glupe glave’’ u sebi baštini i zaostavštinu konceptualnih umetnika Tribine mladih, grupe Kod, JanuarFebruarMart i mnogih drugih.   

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Foto: Promo

 

Oznake:

Datum

03. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/