Tri Svite za violončelo solo J. S. Baha

Violončelista Željko Ivović održaće solistički koncert Tri Svite za violončelo solo J. S. Baha, u četvrtak, 16. maja u Kulturnoj stanici Eđšeg.
🎶Željko Ivović je počeo da svira čelo sa šest godina u klasi prof. Zorane Prvulović. Bio je đak Škole za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesora Relje Ćetkovića. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Relje Ćetkovića , Srđana Sretenovića i Dejana Božića, kod koga je 2006. godine i diplomirao, kao i na ’’Universität für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen” u Austriji, postdiplomske studije u klasi profesora Tobijasa Štosijeka.
Pohađao majstorske kurseve kod profesora Miloša Mlejnika, Ksenije Janković, Stanislava Apolina, Stefana Popova i Tobijasa Štosijeka.
Časove kamerne muzike je između ostalih, slušao i kod profesora Herberta Kefera, Johanesa Majzla i Otmara Milera, članova renomiranog kvarteta ’’Artis kvartet“ iz Beča.
Usavršavao se i kod Bjorna Sjorgena (Norveška), Dejvida Heringtona
(Kronos kvartet, SAD), kao i kod članova gudačkog kvarteta “Amernet” , SAD.
Bio je član BGO orkestra ’’Dušan Skovran’’, „Banjalučke filharmonije“ i Festivalskog orkestra „KotorArt“, čiji je bio vođa sekcije violončela, od 2014. do 2016. godine. Trenutno je član (od 2011. godine) „Vojvođanskog simfonijskog orkestra“ iz Novog Sada, Povremeno nastupa kao honorarni član sa „Beogradskom filharmonijom” i „Crnogorskim simfonijskim” orkestrom. Sezone 2018/19. bio je vođa sekcije violončela u „Verdi orkestru”, iz Graca, Austrija. Od 2022. je vođa sekcije violončela u kamernom orkestru „Serafim”. 2022. godine nastupao je i sa Banatskom filharmonijom iz Temišvara (Rumunija).
Nastupao je širom Srbije i Crne Gore, u Belgiji, Mađarskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.
Od 2011. godine član je gudačkog kvarteta „IL Belpaese“, a od 2017. godine sarađuje i nastupa u duu sa violinistom Igorom Vasiljevićem. Od 2024. je član kamernog ansabla „Boka“.
Kao nastavnik u Školi za muzičke talente, za više od 14 godina pedagoškog rada, ima preko 30 nagrada sa đacima; na republičkim i međunarodnim takmičenjima, iz violončela, kamerne muzike i orkestra.
Živi u Staroj Pazovi.
🎼Program:
Johan Sebastijan Bah: Tri svite za solo violončelo, br 1, br 3 i br 4
J. S. Bah: Svita br 1 za violončelo solo BWV 1007
– Preludijum, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Menuet i Žiga
J. S. Bah: Svita br 3 za violončelo solo BWV 1009
– Preludijum, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Bure i Žiga
J. S. Bah: Svita br 4 za violončelo solo BWV 1010
– Preludijum, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Bure i Žiga

The event is finished.

Datum

16. мај 2024.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturna stanica Eđšeg
Antona Čehova 4, Novi Sad
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/
Kategorija