U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život

Adaptaciju knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život” za scensko čitanje potpisuje Muharem Bazdulj, jedan od najdarovitijih bosanskohercegovačkih književnika, prevodilaca i novinara. Scensko čitanje biće izvedeno 8. marta, u 16 časova, u Master hali Novosadskog sajma, u okviru programskog luka Seobe.

Ovaj događaj ima za cilj da publici približi istraživanje Mihaela Martensa, odnosno da se kroz teatarsku formu propagira ne samo knjiga, nego i ceo idejni kompleks o kom se u knjizi govori. U pitanju je multimedijalni projekat koji na različite načine uključuje i publiku.

Deo projekta predstavlja i niz video spotova koji su nastali od istorijskog materijala pronađenog u regionu bivše Jugoslavije, a koji se odnosi na konkretne periode i događaje vezane za život Ive Andrića, a koji su opisani u knjizi. Na projektu, uz Muharema Bazdulja, učestvuje i Gordana Pilipović, ispred Fondacije Konrad Adenauer.

Kroz dramatizaciju knjige potenciraćemo široki evropski interes za Andrićevo delo, a iz nemačke i šire evropske perspektive iscrtati kontekst srpske participacije u evropskoj kulturi, i to ne kroz pojmove Balkana kao egzotike, već kroz eksplicitno ukorenjivanje u maticu evropske kulture.

Video-art projekta potpisuje Filip Mikić, kreativni producent je Janko Ljumović, a Jovana Karaulić je izvršni producent. Scensko čitanje izvode glumci Mihajlo Đorović (Narator) i Čubrilo Čupić (Andrić). Ceo projekat ispred Fondacije Konrad Adenauer koordinira Gordana Pilipović.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. мар 2022.
Završen!

Vreme

16:00

Lokacija

Master hala Novosadskog sajma
Master Centar, Хајдук Вељкова, Нови Сад
Internet adresa
https://sajam.net/sr/

Organizator

Fondacija „Konrad Adenauer”