Uvodni panel / Legati arhitekture

Uvodni panel, u okviru konferencije „Legati arhitekture“, biće održan 6. septembra u Distriktu, kao deo nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture.

Konferencija će govoriti o arhitekturi u Evropskoj prestonici kulture – o rekonstrukciji fabrike svile koja je pretvorena u Kulturnu stanicu Svilara, zaštiti Almaškog kraja, obnovi Podgrađa, uređenju i prenameni najvećeg industrijskog kompleksa u Novom Sadu i slično.

Na konferenciji će biti predstavljena metodologija koju je Fondacija koristila prilikom prenamene starih prostora kako bi se ostvarili dugoročni benefiti i podizanje kvaliteta života svih Novosađana i Novosađanki. Publika će imati priliku da u okviru jedne konferencije čuje priče o svim arhitektnoskim legatima Evropske prestonice kulture, ali i iskustva gostiju iz zemlje i inostranstava, iz arhitektonske branše, koju su radili i rade na sličnim projektima.

Na uvodnom panelu će se obratiti direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković i publici će predstaviti arhitektonske projekte u koje je Fondacija bila uključena, kao i samu metodologiju ZORA (zaštita, obnova, razvoj  i autentičnost).

Nakon toga, Idis Turato, arhitekta iz Hrvatske, održaće svoje predavanje pod nazivom „FIUME FANTASTIKA“. Na predavanju će predstaviti projekat Rijeke 2020, koji je bio izložen na Venecijanskom bijenalu 2021. godine.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Oznake:

Datum

06. сеп 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 19:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/