Vladimir Pištalo / Grad knjige

Promocija knjige „Značenje Džokera“ Vladimira Pištala biće održana 18. septembra na Glavnoj sceni na SPENS-u, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Vladimir Pištalo je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze „Slikovnica“, „Manifesti“, „Čajevi Marsa / Noći“, zbirke priča „Kraj veka“, „Vitraž u sećanju“, „Priče iz celog sveta“ i romani „Milenijum u Beogradu“, „Venecija“, „Tesla, portret među maskama“, „Sunce ovog dana“, „Pismo Andriću“.

Roman „Tesla, portret među maskama“ je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Sjedinjenim Američkim Državama je doživeo tri izdanja. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce i slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Pištalov „Tesla“ preveden je na 16 svetskih jezika, što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca.

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – „Aleksandride“, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele „Korto Malteze“. U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i „Odabrana dela“ ovog pisca.

Prevedene knjige: „Manifesti“ (francuski), „Milenijum u Beogradu“ (francuski, italijanski, nemački, arapski, engleski, makedonski i bugarski), „Tesla, portret među maskama“ (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski, grčki, italijanski, malajalam i arapski), „Aleksandrida“ (slovenački)

Kao prevodilac, dobio je nagradu „Miloš Đurić” za prevod poezije Čarlsa Simića.

Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Nebojša Babić

 

Oznake:

Datum

18. сеп 2022.
Završen!

Vreme

17:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/