Zijah Sokolović čita bajke deci / Grad knjige

Poznati glumac, pisac, režiser i profesor, Zijah Sokolović, čitaće bajke deci 18. septembra u 18 časova u Amfiteatru na SPENS-u, u okviru programa Kaleidoskopa kulture.

Zijah Sokolović diplomirao je na Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu, 1976 sa projektom „Ex Ponto“ Ive Andrića. Od 1969. do 1983. godine bio je zaposlen kao profesionalni glumac u „Malom pozorištu”/„Kamerni teatar 55” u Sarajevu. Autor je monodrame „Glumac…je glumac…je glumac“, predstave koju igra 44 godinu i koja je izvođena 1632 puta i koja je premijerno izvedena u 26 gradova sveta: Beču, Varšavi, Parizu, Londonu, Berlinu, Nju Jorku, Sidneju, Rimu.

U Beču, gde je radio kao samostalni umetnik,  izvodio je kabare „CABAres, CABArei“, čiji je i autor. Iste godine, 1993. godine, u Beču pravi predstavu „Rođenje – Ko bajagi donijela me roda”, posle koje je nastao „The/ea/rt/o“ projekat u Salcburgu. U Ljubljani 1997. godine režira i igra u predstavi na tekst A.P.Čehova „Medved“, sa džez kvartetom „Lolita“. Predstava nastala u okviru EU projekta, Ljubljana grad kulture, a nagradjena sa 22 Grand Prix na međunarodnim pozorišnim festivalima sveta.

Igrao je i režirao 166 pozorišnih predstava i snimio 28 televizijskih serija. Član je udruženja Glumaca Bosne i Hercegovine, Saveza dramskih umetnika Srbije i Hrvatskog Društva Dramskih Umjetnika. Za svoj glumački i umjetnički život dobio je 97 nagrada, 6 Nagrada za životno djelo, 4 Zlatna lovor venca, 3 Zlatne kolajne, 2 Zlatna Medvjeda, Zlatnu Arenu, Zlatni zub za „doprinos smehu u svetu“, proglašen je za „Glumca Evrope“, dobio je dve SAT KULE MAKADO festivala u Podgorici, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Sedam sekretara SKJO-a, Medalju rada, Grand Prix za režiju u Moskvi, Kijevu, Kilu, Jerevanu, Nikšiću, Jajcu.

O bajkama koje će čitati:

Bajke – Selma Parisi
Bajka o umišljenoj violini
Bajka o usamljenoj gitari
Bajke o instrumentima su uvrštene u sat hrvatskog jezika u sklopu „Škole na trećem“ na HRT-u, a nastale u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ u sklopu nacionalnog projekta poticanja čitanja „Bajkaonica“.
Djevojka koja je grlila oblake (Bajka o nepismenoj pjesnikinji)
Posljednje drvo – bajka uvrštena u antologiju suvremene autorske bajke na međunarodnom festivalu BAJKA 2021, Makedonija.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

18. сеп 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/