zoran krajišnik

Koncert Zorana Krajišnika / Vojvođanski festival klasične gitare

Zoran Krajišnik otvoriće koncertni program ovogodišnjeg Vojvođanskog festivala klasične gitare 8. februara u Kulturnoj stanici Eđšeg, sa početkom u 19 časova. Festival se održava u okviru programskog luka Seobe. U okviru festivala biće postavljena i izložba „Novi Sad, gitara, svet” autora Borislava Hložana koja će predstaviti fotografije, dokumente i istorijske podatke koji ilustruju razvitak umetnosti klasične gitare u Novom Sadu (kao i u drugim umetničkim centrima širom Vojvodine), počev od 18. veka, a zaključno sa periodom od druge polovine 20. veka do danas, kada gitaristička umetnost doživljava veliki procvat. Izložba će biti postavljena tokom trajanja festivala od 8. do 12. februara. 

Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prepoznatljivo ime u regionu i sinonim novije istorije novosadske škole klasične gitare.

Na koncertu će interpretirati dela S. L. Weissa, M. LLobeta, E. Sainz de la Mazze i A. Carlevara.

Razvoj gitare u Novom Sadu tokom 20. veka dugo je ostao u senci procvata ovog instrumenta u drugim gradovima tadašnje Jugoslavije, pre svega Zagrebu, Sarajevu a kasnije i Beogradu. U Novom Sadu su živeli i radili gitaristi poput Grka Spirosa Mitiakisa i Jovana Kolarskog, zahvaljujući kojima je gitara bila prisutna na koncertnim podijumima, a pri KUD-u „Svetozar Marković” delovao je i kvartet gitara.

Tek 1979. godine u novosadskoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić” počela je nastava gitare, sa Anom Margaret-Vučak kao prvom pedagoškinjom, koja je pionirskim radom postepeno uspela da stvori temelje za dalji razvoj ove umetnosti.

Danas je Novi Sad centar gitarističke umetnosti u kojem se formiraju nove generacije gitarista, koji ostvaruju veoma zapažene uspehe, kako u domenu pedagogije, takoi i kao izvođači.

Usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

08. феб 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Organizator

Asocijacija gitarista Vojvodine
Internet adresa
https://agv.org.rs/

Ostali organizatori