Компас Слободне зоне

Реномирани фестивал ангажованог филма „Слободна зона“ бавиће се феноменом колонијализма кроз призму технологије, културе, политике и економије. Одржаће се од 5. до 8. новембра у Културном центру Новог Сада у оквиру програмског лука Друга? Европа.

„Компас Слободне зоне“ представља спој филмског и дебатног програма и чиниће га пројекције филмова који су стилом и садржајем разнолики (документарни и играни ангажовани филмови свих жанрова и стилова), који шире хоризонте, подстичу интеркултурно и међуетничко разумевање, и доприносе реализацији личних права, права мањина, расних, етничких, класних и осталих права. Селекција филмова засниваће се на препознатим актуелним темама из дискурса колонијализма и неоколонијализма.

Циљ пројекта је да анализира феномен колонијализма кроз призму технологије, културе, економије и политике, као и да их покрене публику на промишљање о воим темама кроз следећа питања: да ли је технологија увек пратилац колонијалних подухвата, да ли данас можемо да говоримо о дигиталном колонијализму у оквиру сајбер простора, на који начин култура постаје оруђе колонијалног потчињавања, као и да ли са повратком суверености бивше колоније могу да успоставе прихватљиве политичке режиме, или, ипак, остају (духовни, политички) робови колонизације?

Фото: Тања Дробњак

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Ознаке:

Датум

05. - 08. Новембар 2022.

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Филмски фестивал слободна зона
Phone
011 3035277
Електронска пошта
promo@freezonebelgrade.org
Интернет адреса
https://slobodnazona.rs/

Остали организатори

Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/
Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/
Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/
X

Leave a Reply

Your email address will not be published.