Новосађани бирају

Галерија Матице српске дочекује Европску престоницу културе изложбом Новосађани бирају, која ће бити отворена 17. децембра 2021. и трајаће током читаве 2022. године.

Изложба представља 41 уметничко дело из колекције Галерије које су бирали грађани и грађанке Новог Сада – Миљана Павловић, Игор Ћујић, Ранко Рајовић, Роберт Чобан, Драгана Згоњанин Босић, Агота Виткаи-Кучера, Слободан и ћерка Никодима Тркуља, Андреј Шибанов, Марија Шибанова, Дејан Ћурчић, Јасмина Вукашиновић, Зага КалМар, Данијела Ивановић, Виктор Тил, Милеса Милинковић, Душко Стојановић, Маја Бошкић, Павле Секеруш, Милорад Стошљевић, Вера Копицл, Андрија Никитовић, Урош Крстин, Михаил Дудаш, Витомирка Требовац, Александар Дујин, Бошко Лучар, Предраг Боговац, Андрија Герић, Владимир Копицл, Зорица Пејић, Тијана Продановић, Гвозден Перковић, Марија Васић, Александар Франк, Ото Хорват, Емина Салаи Елор, Саво Илић, Јасмина и Немања Ковачић, Бојана Каравидић, Весна Латиновић и Момчило Попов.

Виђена очима његових грађана ово је прича Новосађана о Новом Саду, различитих појединаца о одабраним уметничким делима из наше колекције осмишљена с идејом да уметношћу представимо и град и грађане Новог Сада. Њен циљ је да језиком изложбе покажемо зашто је Нови Сад Европска престоница културе и која су то уверења, вредности и остварења која баштине овај град и његови грађани.

Изложба и читав пројекат који јој је претходио, представља својеврстан начин да се јавности пошаље порука да је музеј место за сваког. На овај начин, остварен је један од главних задатака музеја у XXI веку, а то је стварање платформе за разговор и различита виђења културног наслеђа и смештање баштине у контекст савременог човека.

 

Фото: Архива ГМС

Ознаке:

Датум

17. Децембар 2021. - 31. Децембар 2022.
У току...

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

Галерија Матице српске
Интернет адреса
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Остали организатори

Српско народно позориште
Phone
+ 381 21 6621 411
Интернет адреса
https://www.snp.org.rs/
X