3Е: Екологија, Етика, Естетика / Уметнички дијалози

У току програмског лука Дунавско море, имаћемо прилику да погледамо изложбу „3Е: Екологија, Етика, Естетика” од 22. јула до 6. августа у Галерији поклон-збирци Рајка Мамузића. Отварање изложбе је заказано за 22. јул у 20 часова.

Изложба „3Е: Екологија, Етика, Естетика” се бави темом еколошког система за време и после велике пандемије Ковида 19. Пандемијска криза је учинила видљивим бројне проблеме савременог човека: многи су пандемију доживели као – метафорички и практични одговор природе човеку који, обухваћен идеологијом и праксом бесног либералног капитализма, вођен филозофијом профита, на вештачки начин ремети уобичајен ток природног поретка. Велике светске корпорације и њихови власници су читав свет претворили у властити ресурс – једнако (зло)употребљавајући људе и  природу – ни једног тренутка не марећи за судбину и будућност читаве популације. Важно је напоменути да бројни данашњи социолози препознају и утицај медијализације на успостављање новог стања света примећујући да спрега капитализма и компјутерске технологије подржава капитализам и битно ојачава концепт његове економије.  Показало се да је пандемија била својеврсни агенс дубоке кризе света у коју смо, очигледно, већ дубоко загазили са великом извесношћу да нас чекају тешки дани.

У таквим околностима савремена уметност реагује својим етичким и естетским критеријумима. Њен одговор се односи на покушај изналажења основа за „нову нормализацију” у актуелном ризичном друштву. Друштво, како то примећује Едгар Морен, „у перманентној кризи човечанства не успева да буде човечно” те да се етика јавља као нужна морална потреба. Истовремено, уметник вечно настоји да властите естетске системе – успостављене унутар појединачног дела и његове структуре – понуди као својеврсни модел света у којем постоје јасно дефинисани односи, Јер, како је то тврдио Филиберто Мена „уметност има право на засебност не да би се издвојила, него да би била модел другим знањима и другим праксама”.

На изложби биће изложени радови румунских уметника Кристиана Радуте (Cristian Raduta), Ноне Инеску (Nona Inescu) и Лее Расовски (Lea Rasovszky) које је  изабрала Алина Шербан (Alina Şerban) теоретичарка уметности из Букурешта, те Група Хаппy Трасх, уметнички пар Адриенн Ујхази-Немања Миленковић, Весна Токин и Радомир Кнежевић, које је одабрао Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада.

Радно време Галерије поклон-збирке Рајка Мамузића:

среда-недеља

9-17 часова

Улаз слободан.

Фото: Промо

Датум

06. Август 2022.
Завршен!

Локација

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића
Vase Stajića 1, Нови Сад

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/