apocalyptica

Apocalyptica

Познати фински квартет Apocalyptica наступиће 2. септембра у 22 часа на Музичкој сцени 1 у Дистрикту, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Састав Apocalyptica čine: Eicca Toppinen, Perttu Kivilaakso, Paavo Lotjonen и Mikko Siren. Њихов последњи албум је Cell-0.

Cell-0 представља срж свега. За нас је то честица која симболизује суштину свега. Одакле све долази и где све завршава…”
Eicca Toppinen – Apocalyptica (виолончелиста и оснивач)

Apocalyptica су прави истраживачи, увек траже нове границе и неистражене територије у којима да се изразе. Са Cell-0, њиховим 9. студијским албумом, амбициозни и електрични квартет нису се једноставно вратили својим коренима, они су путовали све дубље и даље у универзум инструменталне музике више него икада раније. Та прва љубав и страст која је распиривала Apocalyptica која је настала 1993. године у Хелсинкију сада носи богатије слојеве знања и искуство, које су заузврат довеле бенд до темељне реализације и креативног пута.

„Желели смо да изазовемо себе да пронађемо нове укусе у самом виолончелу“, каже виолончелисткиња Perttu Kivilaakso „да ли смо их све нашли? Да ли смо истражили сваки угао да бисмо их пронашли?”

„Направили смо Cell-0 као потпуно уметничко дело, а не размишљајући о сингловима или „тајмингу“ синглова или било чега сличног“, наставља Eicca, „изазовно је добити све детаље и боје баш како треба а да задржиш енергију правог метал бенда за виолончело.” наставља Eicca, која је као Perttu и колега виолончелиста Paavo Lotjonen дипломирала на Сибелиус академији у Хелсинкију. „Дакле, то је било наш главни циљ када смо радили овај албум, да се та два веома различита света споје једни према другима на јачи, истраживачки начин него икада раније.”

„На албуму Cell-0 јасно можете да чујете да нисмо ишли најлакшим путем“, смеје се Eicca, „када смо можда смо мислили да је нешто добро, онда бисмо рекли да није сјајно, избацили то и радили на томе опет. И то нам је био алат за развој писања песама, аранжмана, продукција, сваки аспект стварања овог албума. Тежак је процес бити у студију за пар месеци и наставити са изазовима сваки дан по дванаест сати дневно, али та издржљивост је нешто што научите у својој каријери. Неки бендови постану лењи и једноставно издају албуме не доносе било шта ново на сто, то није наш начин рада.”

„Тешко је изразити се без текста, али у Cell-0 смо пронашли честице нашег универзума који нам је раније био непознат.” објашњава Perttu „Милиони нота се комбинују да би се створила музика баш као и милиони ћелија које се комбинују да би се створио живот, а када визуелизујете целу ствар, појављују се слични обрасци. Када гледаш симфонијске ноте, личи на звездано небо, а кад погледам у небо и видим звезде, такође их видим као потенцијалне белешке. Има људи који пате, а људи не третирају правилно нашу планету, тако да постоји забринутост због стања у свету. Многе песме на Cell-0 се односе на слепило и похлепу човечанства и на оно што би требало да радимо. Разговарали смо током писања да је ово био веома важан низ емоција и запажања за изражавање, посебно у погледу незнања. Почео сам да верујем да људско незнање треба лечити као смртни грех, јер стоји иза многих лоших ствари које су тренутно око нас.”

„Писање музике, барем за мене, подразумева филтрирање искустава кроз вашу личност“, даље пише Eicca, који је слушао старе фаворите попут Шостаковича, Прокофјева и Гојире отприлике у време заједничког стварања албума Cell-0. „Почињем да играм нешто, развијам и онда само преносим моје сопствене емоције у музику. Много варира у зависности од расположења. Ове песме имају тако много слојева и толико су сложене да није увек лако истаћи о чему се тачно ради. Али мислим да је то и лепота инструменталне музике, коју слушаоци могу да доживе исте песме на веома, веома различите начине. То је такође један од разлога зашто не желимо да објашњавамо песме пре него што их доживите.”
Apocalyptica је радила са реномираним продуцентом и инжењером Ендрјуом Шепсом, који је радио са Red Hot Chili Peppersima, Lanom Del Rei, Metallikom и Black Sabbathom између осталих. Он је миксовао албум у Monnow Valley студију у Јужном Велсу, УК, и бенд не може бити срећнији са резултатима.

Цео музички програм у току отварања Калеидоскопа културе погледајте на овом линку.

Партнери Калеидоспкопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Ville Juurikkala

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

22:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/