Аутокорект

Интерактивна инсталација „Аутокорект”, уметничког колектива Каркатаг, биће постављена 2. септембра од 20 часова на фасади Фабрике у Креативном дистрикту, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Рад настаје у споју визуелних уметности, архитектуре, дигиталне и новомедијске уметности и сценског дизајна.

Уметничку инсталација „Аутокорект” чини роботизовани и аутоматизовани сплет индустријских мобилних елемената, који својим синхронизованим дигитално контролисаним кретањем стварају кореографију, плес машина на фасади, и тиме читаву зграду претварају у сцену, а публику, пролазнике и кориснике зграде у случајне и намерне ко-ауторе уметничког рада.

Инсталација заузима површину од око 300 метара квадратних фасаде и са њом у директној интеракцији може бити више десетина посетилаца истовремено, а њен садржај видљив је посматрачима са целог платоа испред Дистрикта.

Каркатаг је уметнички колектив из Београда формиран 2009. године. Функционише у пољу интерактивне уметности и нових медија, на граници са перформативним.  Радови Каркатага су најчешће својеврсне машине, обично већих размера, које изложене или подметнуте на коришћење, доводе публику у ситуацију да постане активни учесник, перформер, а догађај који се генерише кроз њихов рад/употребу представља неодвојиви и суштински део самог остварења. 

Каркатаг је досад учествовао у бројним изложбама, фестивалима, перформансима у Немачкој, Енглеској, Аустрији, Пољској, Хрватској, Швајцарској, Црној Гори и у више градова Србије. Каркатаг као део Националне селекције осваја Златну медаљу за покретање дијалога на Прашком квадријеналу 2015. Такође, 2015. осваја Награду за развој британског програма Gone in 20 Minutes за нове и храбре уметничке пројекте на отвореном. Исте године осваја и престижну The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust награду и продукцију у Барбикен центру у Лондону за 2016. у колаборацији са британском групом Collectif and then  Новији радови колектва трајно су изложени и користе се у поставци Музеја Југославије, Галерији Ремонт и на згради СКЦНС Фабрика. 

Каркатаг је од 2010. до 2016. водио резиденцијални простор у Свилајнцу, а од 2015. покреће отворену радионицу Пракса мејкерспејс Београд у Магацину у Краљевића Марка. У оба простора спроведене су многи програми обеуке и едукације других уметника и заинтересованих за коришћење разних новомедијских технологија. 

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад

Организатор

Каркатаг колектив из Београда
Интернет адреса
http://www.karkatag.org/index.htm
X