Bend Short Reports

Концерт бенда Short Reports биће одржан 3. септембра у 21 час у Дистрикту, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Бенд Short Reports настао је у октобру 2019. у Новом Саду. Формиран је од стране Николете Фехер (бубњеви) и Немање Велимировића (гитара и глас). Николете и Немања су се упознали у априлу исте године и након пар месеци заједничког живота се јавила идеја о формирању рок дуа, где два инструмента, кроз минималистички приступ ритму и експресиван приступ мелодијама и тексту, праве звучну слику и емоцију коју њих двоје носе у себи. Текстови који су на енглеском језику баве се универзалним темама о којима углавном људи не воле да причају, које нису свакодневне, иако су део свакодневнице сваког човека. У инструменталном смислу, Ники и Немања конструишу комплементарне ритмове и мелодије без осврта на музичку теорију и са потребом ка истраживању могућности бубња, гитаре и вокала где су ефекти и додатна помоћна техничка средства у минималној употреби. Песме су у краткој форми без непотребних делова са директним текстовима.

Кроз почетну филозофију “мање је више” полако се дефинисао звук бенда на свакодневним пробама на којима су настале песме са првог албума. ЛП „Cats VS Dogs” је сниман током лета 2020 и продуциран у току јесени и зиме исте године и током 2021. и са њега је изабран први сингл, песма „Connection” за коју је снимљен видео спот.

У току 2021. године, Short Reports су освојили прво место на Мајској гитаријади по одлуци жирија и публике и одмах потом снимили свој први ливе стреам концерт у Дом-у Б612 у Новом Саду. У јуну 2021, бенд је избацио свој други видео клип за сингл „Bad Side“. Након тога су уследили концерти у току 2021. од којих се истичу заједнички наступ у Бања Луци у DKC Incel-у са групом „Артан Лили“, као и наступ са бендовима Funk Shui и Ego у Нишкој Бановини. Први албум „Cats VS Dogs“ бенд издаје у новембру 2021. на свим дигиталним платформама.

Почетком 2022 изашао је трећи спот за песму „Standoff“, а у фебруару 2022, Short Reports су представили Нови Сад као Европску престоницу културе у Луксембургу (Еsch 2022 – Remix festival). Поред промоције албума у Новом Саду и Београду, у току пролећа 2022. бенд наступа у преко десет градова широм еx yу, где се истиче концерт у Загребу у КЦ Месничка у току марта 2022. који је праћен наступима у Ђакову и Пожеги. У марту такодје излази и четврти спот за песму „Goodbye“ са албума „Cats VS Dogs“.

Након пролећне турнеје која је обухватила 20 градова региона и Европе, бенд тренутно ради на другом албуму као и на новим видео спотовима.

Цео музички програм у току отварања Калеидоскопа културе погледајте на овом линку.

Партнери Калеидоспкопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промo

Ознаке:

Датум

03. Септембар 2022.
Завршен!

Време

21:00 - 22:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/