Predstava Bjegunci

Б(ј)егунци

Представа „Б(ј)егунци” одиграће се 5. марта са почетком у 20 сати у Хали 1 Новосадског Сајма, у оквиру програмске целине Сеобе душа. Пројекат реализује у новосадско Удружење студената уметничких делатности 23, у сарадњи са Удружењем „акустикУм –  Музичка омладине ЈМБХ” из Тузле и Академије за умјетност и културу из Осјека.

„Б(ј)егунци” су оптимисичан позоришни пројекат који путем студије случаја младих људи, који су емигрирали из земље (региона), има за циљ да разбистри околности и разлоге мигација, предупреди будуће миграције и промовише странствовање (миграцију са циљем повратка и побољшања средине из које субјекат мигрира).

Очекује нас много забаве, динамике, интриге, љубави, свађа, размирица и песме, а све са циљем да се заједно запитамо какав је то свет/друштво/земља/заједница из ког не бисмо имали жељу да побегнемо.

Бјегунци су свет, понуђен да у њега уронимо. При доласку у измаштану заједницу, која се налази на тромеђи Србије, Хрватске и Босне, сами бирамо коју и чију ћемо причу пратити. У лепези ликова су углавном повратници из изонстранства из различтих социјалних, финансијских и етничких позадина. У зависности од тога чији поглед на стварност изаберемо, такву ћемо представу и гледати. Двоје људи који гледају Бјегунце из различитих перспектива имаће потпуно другачији утисак о измаштаној стварности у коју су уронили. Располагаће са другачијим информацијама, често опречно различитим, знаће другачије тајне везане за ликове, видети другачије односе.

При доласку на Сајам, свако ће добити јасна правила како гледати и како се кретати кроз овај свет – на располагању је сеоце од 7 кућа, са главним тргом, улицама и оближњом шумом. У сваком тренутнку гледаоци могу слободно да мењају позиције, изађу напоље, оду кући, врате се, остану на једној позицији. Такође, можемо пратити изабраног лика од почетка до краја.

Програм ће почињати у 20 сати симултано у холу, испред Сајма, као и у Мастер хали. Тада се публици објашњавају “правила” и упознаваће се са ликовима. Ко се унапред, преко интернета упознао и одбрао лика кога прати, тај може доћи и у 20 и 22, када представа почиње у сали и траје до поноћи.

Због специфичности теме и израза, представа траје 3х и 40минута, са три паузе.

У циљу јачања регионалне димензије и компаративног сагледавања проблема миграција, Удружење студената уметничких делатности 23 из Новог Сада удружио је у овом подухвату снаге са удружењем „акустикУм – Музичка омладина ЈМБХ” из Тузле и Академијом за умјетност и културу из Осијека (Хрватска). Рад на припреми представе усмерен је на комуникацију младих независних уметника са људима који су емигрирали како би се дошло до реалних мотива и искустава погодних за коначну драматизацију.

Млади суграђани, поготово они са чврстим ставовима за или против миграција, биће позвани да дају интервјуе, како би и њихови ставови били део представе, али и помогли идентификацији са њеним садржајем.

Представа ће мигрирати: играће се не само у Новом Саду, већ и у Хрватском народном казалишту у Осијеку и у Народном позоришту у Сарајеву.

Улазнице су у продаји у целокупној gigstix продајној мрежи и на њиховом сајту, као и на благајни Новосадског сајма где ће се карте продавати за све догађаје од 17 до 20 сати.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

05. Mar 2022.
Завршен!

Време

20:00

Локација

Хала 1 Новосадског сајма
Hajduk Veljkova 11, Нови Сад

Организатор

Удружење студената уметничких делатности 23

Остали организатори

Удружење „акустикУм – Музичка омладина ЈМБХ”
Академија за умјетност и културу Осијек
Интернет адреса
http://www.uaos.unios.hr/