boris kovač

Борис Ковач – New Ritual Quartet

ИЗМЕНА / Због временских услова и веома захтевне продукције концерт Бориса Ковача биће померен на 4. септембар у 22 часа. 

Европска престоница културе представља легендарног композитора и извођача Бориса Ковача на концерту његовог најновијег пројекта „New Ritual Quartet”, 4. септембра у 22 часа на Музичкој сцени 1 у Дистрикту. Концерт ће бити одржан као део отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Борис је немирни аутор и извођач и ово је јединствена прилика да чујете његова највећа дела заједно са најновијим композицијама на једном концерту!

Нови ритуални квартет чине:

Борис Ковач – сопран и алт саксофон, бас кларинет, мелодија

Слободанка Стевић – клавир, клавијатуре

Синиша Мазалица – контрабас

Лав Ковач – бубњеви, удараљке

После 20 CD-ова под својим именом и више од 600 концерата у 25 земаља, композитор и вођа бенда враћа се на сцену са квартетом виртуозних музичара, који су у потпуности посвећени креативном извођењу његове музике. Борисово дело које се налази између камерне и светске музике дубоко је савремено и ванвременско у исто време, са аутентичним призвуком традиционалне музике југоисточне Европе и са великим простором за личну креативност. Зато многи критичари Бориса Ковача називају савременим Белом Бартоком. Ова музика долази из Војводине, аутономне покрајине која припада Републици Србији, мултиетничке регије у којој се укрштају различите културе и религије и историјски утицаји. Сви се чују у овој еклектичној, укрштеној и мултистилској музици. У овој постави су два актуелна програма:

Камерна музика – са избором камерних дела Бориса Ковача, погодних за концертно место;

Музика за плес – са избором плесних и филмских музичких дела овог аутора, погодних за друга комуникативна места са публиком као што су музички клубови, отворени простори итд.

Борис Ковач мирно спава у тој зони сумрака у којој се додирују савремена композиција и народна музика – Chris Cutler Resonance, Лондон, 1999.

Ова музика је будућа класика – Global Beat Fusion, САД, август 2005.

Сви Ковачеви излети су путовања изнад очекиваног – Derek Beres, певајте! часопис, САД, 2005.

Борис Ковач (1955) је композитор и мултимедијални уметник из војвођанског региона, северног дела данашње Србије. Компонује музику за камерне групе које увежбава и води, и многи његови пројекти су донекле повезани са позориштем. У периоду од 1991. до 1995. године живио је и радио у Италији, Словенији и Аустрији.

Године 1996. Борис се враћа у Србију, где води неколико нових пројеката у којима су били укључени његов ансамбл Ритуал Нова, оркестар ЛаДаАБа, оркестар Ла Campanella, Камерно музичко позориште Огледало и Академија лепих вештина.

Такође се ангажовао у раду са студентима, како би поново успоставио савремену музичко/позоришну сцену у својој земљи.

У последњих неколико година такође је ангажован са својом New Ritual Group, Ultima Armonia (са S.K. Tickmaierom) и у дуету са Davidom Yengibarianom. Његови ансамбли су извели више од 500 концерата и фестивала светске/нове/џез музике у око 30 земаља, путујући кроз 4 континента.

Његови албуми су три пута били у Топ 10 Европске уније за емитовање (World Music Charts Europe). У августу 2005. албум „World after history” достигао је другу позицију; албум „Последњи балкански танго” изабран је међу најбољих „50 есенцијалних албума икада” популарног магазина Songlines.

Највећу српску позоришну награду – Стеријину награду за музику Борис Ковач је добио 2007. године за представу „Наход Симеон”.

Године 2008. и 2011. добио је награду за најбољу музику филмског фестивала Cinema Citi.

Његов ДВД „Пре и после Апокалипсе” добио је награду Немачког удружења критичара.

Године 2009. Борис је компоновао музику за играни филм „Бели, бели свет”. Ова музика је добила награду за најбољу музику у Србији за 2010. годину.

Цео музички програм у току отварања Калеидоскопа културе погледајте на овом линку.

Партнери Калеидоспкопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

04. Септембар 2022.
Завршен!

Време

22:00 - 23:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/