Будуће модерности

Стручни панел Будуће модерности одржаће се 6. октобра од 19 часова у Културној станици Опенс, у оквиру недеље архитектуре шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду. 

ПРИЈАВЕ су на овом линку.

Како би требало да изгледа будућа модерност града? Одговор ће понудити архитекте, стручњаци из области дигиталних технологија, социолози и други учесници панела, са циљем синтезе иновативних и интердисциплинарних проучавања урбанистичког развоја.

БУДУЋЕ МОДЕРНОСТИ је Поп-Уп Тхинк Танк који окупља три значајне регионалне платформе које се баве истраживањем и стратешким планирањем урбаног простора.

Догађај ће представити три случаја будућег урбаног развоја Ријеке, Сарајева и Новог Сада, након чега ће бити одржана панел дискусија са учесницима и публиком.

Један од кључних фокуса овог догађаја је указивање на значај образовања у будућем обликовању градова, зато БУДУЋЕ МОДЕРНОСТИ имају за циљ да истакну иновативне образовне приступе који могу да оснаже појединце и заједницу да боље разумеју свет који се брзо мења.

БУДУЋЕ МОДЕРНОСТИ настоје да инспиришу присутне да креативно и критички размишљају о будућности градова у контексту технологије и друштва, подстичући иновативне идеје и решења која могу да обликују урбани пејзаж сутрашњице.

Учесници:  

DELTALAB Ријека, Хрватска

URBAN DESIGN STUDIO SARAJEVO, Сарајево, Босна и Херцеговина

БАЗА – ПЛАТФОРМА ЗА ПРОСТОРНЕ ПРАКСЕ, Нови Сад, Србија

О учесницима: 

DELTALAB – Центар за урбану транзицију, архитектуру и урбанизам је мултидисциплинарни центар Свеучилишта у Ријеци посвећен истраживању и пракси просторног и стратешког дизајна у контексту савремених политичких, еколошких и технолошких криза. Кроз две повезане осе деловања – интердисциплинарне универзитетске специјалистичке студије УРБАНИ СТУДИЈИ, те истраживачку, консултантску и архитектонску праксу – DELTALAB критички испитује и прагматично развија просторна и стратешка решења с мисијом стварања услова за радикално нову, отворену и отпорну будућност. Окупљајући архитекте, дизајнере, инжењере, предузетнике, социологе, културологе, филозофе, уметнике, активисте и многе друге сараднике, кроз краткорочне и средњорочне пројекте у домену простора, културе, нових технологија и јавних политика, DELTALAB негује интердисциплинарност и иновативне моделе сарадње нужне за развој адаптибилних структура знања у свету непредвидљивих вишеструких криза.

URBAN DESIGN STUDIO SARAJEVO – Пројекат урбане трансформације Сарајева подржава модернизацију урбаног планирања у Кантону Сарајево, предлажући алат за дигитално доношење одлука за планирање града у следећих 30 година. Својим различитим иницијативама и радом, пројекат доприноси ревитализацији Сарајева и стварању бољих услова за одржив и економски оправдан развој.
Мултидисциплинарни пројекат укључује недавно успостављен простор за рад и догађаје „Urban design studio Sarajevo“; децентрализовану лабораторију за истраживање, прикупљање података и едукацију „Studio Mobil“; дигитални близанац цијелог града Сарајева; мале и прототипске архитектонске интервенције; и наставу на Федералном институту за технологију у Зüричу и Универзитету у Сарајеву.

БАЗА – ПЛАТФОРМА ЗА ПРОСТОРНЕ ПРАКСЕ је организација фокусирана на креативно истраживање градског простора, прошлости и садашњости, у циљу креирања стратешких наратива новог урбаног развоја, а у контексту савременог друштва и савремених технологија. Негујући интердисциплинарни приступ, База је активна у домену визуелних и културолошких просторних комуникација између града и његових грађана. Оријентисана локално, БАЗА промовише глобално знање о изузетним просторним праксама и њиховим деловањима. БАЗА практикује и, кроз нове идеје и нове иницијативе, промовише стално променљиве погледе на право на град.

На овом догађају БАЗА представља ишоде вишегодишњег рада, фокусирајући се на методолошки приступ који се креће од темељног истраживања физичке структуре градског простора и његове слојевите историје, до креативног и спекулативног промишљања о његовом будућем развоју.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. 

The event is finished.

Датум

06. Октобар 2023.
Завршен!

Време

19:00

Организатор

База – платформна за просторне праксе
Интернет адреса
http://mismobaza.org

Остали организатори