budućnost sećanja

Будућност сећања – изложба / Од Рације до Аушвица

Након изложбе „Естер – графичка новела у едукацији о Холокаусту”, која се реализује у Културној станици Свилара, селимо се на Кеј жртава рације где се налази један од симбола Новог Сада – четири метра висока бронзана композиција „Породица”, дело вајара Јована Солдатовића.

Terraforming ће 26. јуна на овом месту представити јавну поставку под називом „Будућност сећања – Од Рације до Аушвица” кроз коју ћемо се упознати са неким од трендова и изазова европске и српске културе сећања. Изложба ће бити постављена до 17. јула.

Култура сећања може да се злоупотреби у сврху распламсавања национализма и одржавања страха и мржње. Истинска, искрена и храбра култура сећања се бави прошлошћу на начин који са пијететом чува сећање на жртве, али истовремено промовише грађанска и људска права, плурализам и критичко мишљење, односно оне демократске и друштвене вредности на које управо ови страшни злочини из прошлости упозоравају да смо, и као друштво и као појединци, лично одговорни да активно негујемо, јачамо и бранимо.

Изложба „Будућност сећања – од Рације до Аушвица” говори с једне стране о заједничкој култури сећања, оној која се као цивилизацијска вредност негује од Норвешког Фалстада до Њу Хејвена у САД-у, од меморијалног музеја у Аушвицу, Аролсен Архива у Немачкој, до Музеја Холокауста у Будимпешти, и многим другим местима широм света, где са пијететом и поштовањем млади уче о страдањима Јевреја и Срба у Новосадској рацији или судбини српских сељака са Козаре.

Са друге стране, изложба покреће питање наше одговорности да обликујемо и негујемо сопствену културу сећања. Да ли смо и ми део историје нашег града?

Изложба је део програма „Од Рације до Аушвица – Нови Сад град културе сећања” који Тераформинг организује са партнерима из Новог Сада и низом партнерских организација широм Европе. Више информација на www.terraforming.org.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Тераформинг

Ознаке:

Датум

26. Jun 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Кеј жртава Рације
Kej žrtava racije, Нови Сад

Организатор

Terraforming - Тераформинг
Електронска пошта
contact@terraforming.org
Интернет адреса
https://terraforming.org/

Остали организатори

Библиотека Матице српске
Интернет адреса
https://www.bms.rs/
Историјски архив Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.arhivns.rs/
Архив Војводине
Архив Војводине
Електронска пошта
info@arhivvojvodine.org.rs
Интернет адреса
https://arhivvojvodine.org.rs/sr/
Библиотека Матице српске
Интернет адреса
https://www.bms.rs/
Историјски архив Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.arhivns.rs/