Collab Commons / извођење

Рад „Collab Commons” биће представљен од 1. до 6. септембра у Дистрикту, у објекту Гвожђаре, локал 1, док ће извођење бити организовано 7. и 8. септембра у 19 часова.

Резултат заједничког рада студената Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука из Новог Сада, Академије примењених уметности из Ријеке и Факултета за ствари које не могу бити научене  из Скопља, биће приказан у форми перформативног догађаја, где ће кроз заједнички исказ бити представљени резултати истраживања на тему модернистичког наслеђа и њховог читања данас. Тимови студената су у својим градовима истраживали изабране објекте архитектуре модернистичког наслеђа: ХКД – Хрватски културни дом (некадашњи Народни дом на Сушаку) у Ријеци, напуштену Месну заједницу у Скопљу и зграду Штампарије „Дневник“ у Новом Саду. Ови објекти препознати су као модернистичко наслеђе које чува дух заједничког, колективног искуства југословенске идеје. Сва три објекта настала су у периоду кад се идеологија друштва осликавала у промишљању одређеног система вредности, са фокусом на заштиту и однос према јавном добру и јавним просторима. Иако још постоје у физичком облику, утилитарна функција сва три објекта живи на различите начине у различитим градовима или је уопште нема.

Аутори програмске линије Collab Commons: Лара Бадурина, Филип Јовановски, Александра Пештерац

Асистент на пројекту: Луна Шаламон

Учесници у радионици: студенти Одсека за уметност и дизајн Факултета техничких наука из Новог Сада, Академије примењених уметности из Ријеке и Факултета за ствари које не могу бити научене из Скопља.

The event is finished.

Ознаке:

Датум

07. Септембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 21:00

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад
X