Дечији хор Колибри / Град књиге

Концерт дечјег хора „Колибри” биће одржан 18. септембра на Главној бини на СПЕНС-у, у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе.

Хор „Колибри” изводиће репертоар песама на текстове дечијих писаца.

Дечји хор „Колибри”, основан је 1963. године. Оснивач и дугогодишњи диригент овог најмлађег ансамбла у оквиру Музичке продукције Радио-телевизије Србије била је Милица Манојловић.

„Колибри” је јединствени дечји хор препознатљиве културе певања, допадљиве интерпретације и високо професионалног односа према музицирању гајеном у осмишљеној љубави према музици, активном примању музике чију поруку јединственим задовољством преноси на слушаоце. Став при певању, дисање, осмишљавање интерпретације, разумевање текста, био он на српском или не, ставља се у функцију музичког израза.

Хор је одржао преко стотину концерата у земљи и иностранству, учествовао у аудио драмама, у телевизијским емисијама и серијама, као и на филму. За собом има 7 аудио касета, 19 сингл и 42 лонг-плеј грамофонске плоче и 4 аудио ЦД-а у издању ПГП-РТБ/РТС.

Изузетни уметнички домети и естетско задовољство  донели су овом хору низ награда од којих се истичу: Повеља Радио Београда за допринос развоју дечје и омладинске музике, Златни Беочуг Културно-просветне заједнице Београда за остварење у области науке и уметности, Повеља „Удружења композитора” за допринос развоју музичког стваралаштва, Захвалница УНИЦЕФ, Златна сиринга Радио-телевизије Београд за највеће годишње остварење ансамбла РТБ, Орден рада са сребрним венцем, Медаља „Мокрањчевих дана” и Змајева награда.

Хор данас води Лјиљана Ранђеловић. Завршила је Музичку академију у Београду, одсек за музичку педагогију. Од седме године се бави хорским певањем и хорском музиком. Године 1995. постаје најмлађи члан тада  јединог професионалног ансамбла у земљи – Хора РТС-а. У марту 2012. године са великим задовољством и ентузијазмом, настављајући пут који је Милица Манојловић започела давне 1963. године,  преузима хор Колибри. Са хором „Колибри” снима свој први, а њихов четврти по реду аудио ЦД – „Колибри планета”, на којем су аутори песама најпознатији поп и рок музичари наших простора.

Фото: Небојша Бабић

The event is finished.

Ознаке:

Датум

18. Септембар 2022.
Завршен!

Време

14:30

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/