Дечје и омладинско бијенале / Бијенале сценског дизајна

Током трајања „Бијенала сценског дизајна”, од 5. до 7. септембра и 10. септембра, од 16 до 19 сати, на спрату објекта Радионица, локал 2 у Дистрикту, биће организовано дечје и омладинско бијенале на којем ће деца имати прилику да учествују у финалним радионицама посвећеним овогодишњој теми сезоне СЦЕНлаб вртића „Лутке”.

Извођење луткарске представе ће бити одржано 09. септембра у 12 часова.

Дечје бијенале
У периоду март-јун на радионицама СЦЕНлаб вртића су настајали полупроизводи, реквизити и лутке, који ће на Бијеналу бити довршени у оквиру радионица и оживљени у кратким представама. Развијаће се позориште лутака прављењем сценографија, тј. простора игре у коме ће деца покретати лутке на различите начине – рукама одозго, луткама које се навлаче на руке (гињоле) или маскама за лице.

Дете је потребно пријавити за један од понуђена четири термина (може присуствовати радионици и у сва четири термина) на мејл: deca@bisd.rs најкасније до 01. септембра 2022. године. Радионице су бесплатне, а намењене су деци узраста 6–10 година.

Радионице води: Драгана Пилиповић са асистентима

Омладинско бијенале
Радионице у склопу омладинског бијенала ће бити одржане од 05. до 09. септембра у објекту Радионица, локал 2, на спрату.

Омладински бијенале чини низ креативних и стручних радионица из домена позоришта, визуелних уметности, архитектуре и технологије, намењених свим заинтересованим средњошколцима и студентима. Полазници ће имати прилику да открију скривене и узбудљиве стране различитих области сценског дизајна.

Пријаве су путем обрасца који је доступан на сајту Бијенала до 03. септембра 2022, а на сајту можете видети и атмосферу са радионица које су реализоване током године.

Аутори програмске линије Омладинско бијенале су: Даринка Михајловић познатија као Селена Орб, Александра Пештерац и Романа Бошковић Живановић

Координатор програмске линије: Маја Вилић

5. септембар, 11 часова

Сценска шминка (средство брзе магије): Даринка Михајловић, познатија као Селена Орб

Костим помаже глумцу да трансформише своје приватно тело у сценско и да дочара одређено време и простор. У том процесу сценска шминка игра значајну улогу јер омогућава глумцу потпуну промену основне физиономије лица и на тај начин он постаје неко други. Кроз ову радионицу демонстрираћемо различите примере техника које користе сценски шминкери у позоришту и на филму. Радионица се бави поступком трансформације лица глумца – извођача, од приватног до карактерног. Научите како се неко постарује, подмлађује, како се контурише лице, како се ставља перика, како се праве ожиљци и специјални ефекти. Упознајте се са тајнама “брзих” промена које воде ка непрепознатљивости.

Гост радионице: сценски маскер и шминкер Дубравка Бушатлија

06. септембра, 11 часова

(Не)видљиво у напуштеним просторима / Александра Пештерац и Мина Стојанов

Радионица о (ne)vidilljivom у напуштеним просторима представља потрагу за занимљивим детаљима и атмосферама простора Чешког магацина на Лиману, који се налази недалеко од Дистрикта. На радионици ћемо покушати да откријемо каква може бити вредност овог напуштеног простора. Бавићемо се наративима и амбијенталним вредностима простора, који можда нису видљиви другима, а са идејом да постану видљиви. Исход радионице ће бити серија фотографија приказаних кроз визуру полазника радионице. Задатак учесника радионице биће да путем фотографије испричају причу о простору.

7. септембар, 11 часова

Вођење: Радионице Комбината или Како се опрема позоришна представа / Владимир Савић

У оквиру стручног обиласка тешких радионица Српског народног позоришта у Новом Саду биће посећене столарска, браварска, тапетарска и сликарска радионица. Учесници ће имати прилику да се упознају са улогом радионица у процесу производње сценографије, начинима рада и специфичним техникама и занатима, као и да разговарају са људима који ту раде. У оквиру обиласка биће организоване и демонстрације одређених техника и поступака везаних за специфичну делатност сваке од радионица. Циљ обиласка је упознавање људи који су део процеса реализације позоришне представе и указивање на важност овог дела техничког сектора позоришта.

7. септембар, 18 часова

Вођење: БИСД из прве руке / Зоја Ердељан

Током вођења кроз Бијенале сценског дизајна учесници ће посетити све просторе у којима се дешава програм Бијенала. Шетња ће обухватати потез од кампуса Универзитета у Новом Саду до Дистрикта. Поред посете програмима, разговора са ауторима, сарадницима и техничким тимовима Бијенала сазнаће и све о концепту, припремама и процесу реализације и имаће прилику да виде и просторе „иза кулиса“, оне који нису увек доступни публици, а који омогућавају функционисање фестивала.

Такође, сазнаће шта је сценски дизајн, како је настао Бијенале, због чега је обновљен и зашто је важан за наш регион.

8. септембар, 11 часова

Лик и његова кућа: Ко је ту када никога нема код куће? / Марија Варга и Маја Вилић

Ова радионица се бави једним задатим просторним и значењским оквиром – кућом. Полазећи од текста, звука, мириса, тумачећи их, конструисаћемо заједничку слику карактера кроз цртеж. Затим ћемо се бавити креирањем личног простора куће нашег главног лика.

Идеја је да, кроз студију карактера лика, дођемо до основних смерница које ће нам помоћи при изградњи карактера простора. Циљ овог креативног процеса је да полазници радионице кроз тумачење физичког изгледа лика као и његовог карактера створе слику о простору куће која припада само њему.

На који начин један лик чини простор куће и како кућа чини лика?

Исход радионице ће бити умањен модел куће – макета коју употпуњује атмосфера изграђена светлом, звуком и многим другим сценским средствима.

8. септембар, 18 часова

Простор Из(у)нутра / Драгана Пилиповић

Како се тренутно осећаш? Да ли то можеш да преточиш у опипљиво? Да ли можеш да материјализујеш своју тренутну емоцију, размишљање и стање? Да ли треба нешто да сакријеш или да разгласиш свима колико си срећан…

Коришћењем расположивих материјала учесници радионице ће покушати да кроз просторну интерпретацију прикажу своје унутрашње стање. То може бити елемент попут реквизите за тело, главу, руке, ноге, било шта тродимензионално. Учесницима ће на располагању бити разне врсте материјала у смислу тактилности и карактера. Исход радинице је серија фотографија учесника са новим направљеним елементом.

9. септембар, 11 часова

Шта се све види слухом / Сања Буњевац

Како се у простору свесно оријентишемо чулом вида, информације које примамо посредством звука, иако снажно суделују у формирању целовите слике окружења, често остају неосвешћене. Зато, ова радионица има за циљ да учеснике боље упозна са потенцијалом људске перцепције слухом.

Кроз истраживање речи којима се звукови описују, слушањем звукова постављених у различите просторе, одређивањем места извора звука, праћењем звука у покрету, учесници свесно освајају простор из другачије перспективе, а дефинисање карактеристика спољашњег места или унутрашњег осећаја до којих их је звук довео, даће за резултат радионице суму речи као потврду о количини и разноврсности информација. Телесност и дубока инстинктивна вредност опажања слухом биће даље тестирана слушањем АСМР звучних записа и разговором о физичким сензацијама које они могу произвести. Аутономни сензорни меридијални рефлекс (АСМР), односи се на пријатно осећање „јежења” и опуштања које може произвести слушање тихих звукова снимљених веома близу њиховог извора.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

The event is finished.

Ознаке:

Датум

08. Септембар 2022.
Завршен!

Локација

Радионица, Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Факултет техничких наука
Интернет адреса
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka
X