20 година Београдског фестивала игре

Изложба поводом 20 година Београдског фестивала игре биће постављена од 23. до 19. септембра у Културној станици Барка, у оквиру Калеидоскопа културе. Отварање изложбе је 12. септембра у 19 часова, док ће изложба моћи да се погледа сваког радног дана од 10 до 18 часова.

Од почетка 2022. године група младих филмских уметника ради на прикупљању комплетне архивске грађе, телевизијских, видео, штампаних и дигиталних записа који документују стварање и развој Београдског фестивала игре, кроз протекле две деценије. Тако је настао материјал који чине документарни филмски и видео записи, уједно прикупљене фотографије и интервјуи са уметницима који су фестивал учинили видљивим и препознатљивим у свету.

Београд и Нови Сад су захваљујући овом фестивалу постали важне станице у биографији уметника који креирају трендове у области уметничке игре и театра, места где се откривају нове продукције и са једнаком пажњом представљају познати и млади аутори. У тренутку креације филмског материјала, Фестивал ће моћи да се похвали са преко 550 приказаних кореографских комада и преко 500.000 људи у гледалиштима. У том смислу, аутентичан приказ техничке реализације 19. и 20. Београдског фестивала игре, такође има јасан циљ да прикаже подједнаку амбицију за приказивањем естетски револуционарних комада и уметника чији радови превазилазе границе замисливог, као и најбоље балетске традиције реномираних оперских институција, на једном месту.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа IDEA која послује у оквиру компаније Меrcator-S.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фотографије су урађене уз помоћ компаније НИС

Ознаке:

Датум

14. Септембар 2022.
Завршен!

Време

10:00 - 18:00

Локација

Културна станица Барка
Ченејска 54, Нови Сад
Интернет адреса
https://barka.kulturnestanice.rs/