Документарни филмови: НОВКАБЕЛ ЕРА И СПЕНС 81

Приказивање документарних филмова „Новкабел ЕРА” и „СПЕНС 81″ одржаће се 5. септембра у 20 часова у Културној станици Свилара, у оквиру недеље архитектуре Калеидоскопа културе.

Документарни филм „Новкабел ЕРА” и краткометражни уводни документарни филм „СПЕНС 81″ претендују да приближе домаћој и страној публици значај ових објеката за град и његове грађане, кроз архитектонски и друштвени аспект. Два филма са разлогом обрађују Спортско пословни центар „Војводина” (СПЕНС) и зграду ЕРА Новкабела као главну тему, јер су они били једни од главних фактора развијања града, како економски тако и друштвено. Два објекта југословенског модернизма без којих Нови Сад не би био исти.

Краткометражни уводни документарни филм „СПЕНС 81” документује интервјуе са градитељима СПЕНС-а, који су први пут након 40 година поделили своја искуства и сећања о процесу пројектовања једног од најзначајнијег и највећег објекта новосадске и југословенске модернистичке архитектуре. Овај краткометражни документарац је уводни видео за дугометражни филм о СПЕНС-у који нас очекује наредне године.

Документарни филм „Новкабел ЕРА” обрађује зграду ЕРА Новкабела која је пројектована и саграђена 1983. године као производна и управна зграда посебног програма у оквиру Новосадске фабрике кабела, која се бавила развојем електронике, рачунара и аутоматике. Одлука о покретању овако амбициозног програма, из којег су након неколико година изашли и први рачунари ЕРА20 и ЕРА60, као и кућни рачунар ЕТ-188, била је логичан развојни корак ове успешне радне организације, која је крајем 70-их и у првој половини 80-их година проживљава свој пословни врхунац потврђен и наградом АВНОЈ-а 1982. године, за најуспешнију радну организацију у СФРЈ. Пратећи савременике овог пројекта и “духове” на локацији Новкабела, филм реконструише урбану и друштвену историју Новог Сада, контекст и простор на којем је рођена ИТ индустрија Новог Сада.

СПЕНС није тржни центар, СПЕНС је здрав живот.

Новкабел није симбол транзиције, Новкабел је споменик амбициозности.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа IDEA која послује у оквиру компаније Мercator-S.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

05. Септембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад
X