Double heart – Plastique Fantastique / Дизајн павиљон

Double heart (Двоструко срце), инсталација уметничког колектива Plastique Fantastique из Берлина, биће постављена од 30. септембра до 2. октобра на платоу испред СПЕНС-а, код улаза број 7.

Платои Спенса постају простори за уметничке просторне интервенције које осликавају, допуњују и наглашавају монументалност овог модернистичког објекта. Поред радова домаћих аутора, публика ће моћи да види и гигантску аудио-визуелну инсталацију од балона познатог берлинског двојца Plastique Fantastique под називом „Двоструко срце”.

Поред Спенса, још један бисер новосадске модернистичке градње ће бити обележен овим програмом. У питању је зграда железничке станице, на чијем платоу ће бити постављена инсталација „Међувреме”, плод дугогодишњег пријатељства и сарадње илустраторке Марине Милановић и архитекте Дејана Тодоровића.

„Двоструко срце” – Plastique Fantastique, Берлин

„Двоструко срце” је пнеуматска звучна скулптура која прикупља откуцаје срца насумичних људи и трансформише их у колективни звучни пејзаж. Два посетиоца седе унутар скулптуре, њихов пулс се мери, обрађује и појачава, откривајући бесконачно много варијација ритма. Откуцаји се преносе у реалном времену путем озвучења публици изван инсталације. „Двоструко срце” апсорбује фреквенције људских тела и тражи могућу компатибилност између странаца и вољених особа, испитујући везу између подударности срчаних феквенција и одбојности или природне привлачности.

Plastique Fantastique – Манифест

Plastique Fantastique је уметничка група која узоркује перформативне могућности урбаних средина. Основан у Берлину 1999. године под утицајем јединствених околности које су град учиниле лабораторијом за привремене просторе, Plastique Fantastique истражује алтернативне, прилагодљиве, нискоенергетске просторе за привремене и ефемерне активности.

Транспарентне, лагане и мобилне инсталације односе се на појам активирања, креирања и дељења јавног простора и укључивања грађана у креативне процесе. Они су на много начина најједноставнија структура – ​​кожа која раздваја, али и повезује, која удахњује нови живот граду и чини невидљиво видљивим.

Данас Plastique Fantastique имплементира своје инсталације у различитим и разноликим окружењима широм света, истражујући различита друштвена, политичка и естетска питања. Ваздух је тај који прави гумењаке. Не пластика.

Партнер недеље примењене уметности је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

30. Септембар 2022.
Завршен!

Време

10:00 - 22:00

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/

Организатор

Удруженје грађана ИНК фест
Електронска пошта
hello@pdp.rs
Интернет адреса
http://pdp.rs/xii/srb/kontakt/