kućice na plaži štrand

ЕкOтисак

Изложба уметничких и научних истраживања еколошког отиска човечанства „ЕкОтисак” биће постављена у Павиљону на Штранду, на плажи Официрац, Бећарац, Шодрош и у  Студентском кампусу Универзитета у Новом Саду, у организацији Центра за промоцију науке, од 18. до 31. јула, у оквиру програмског лука Дунавско море.

Центар за промоцију науке организује активности на споју науке и уметности програмом посвећеним климатским изазовима и мултидисциплинарним истраживањима на овом пољу. Током јула и августа 2022, у сарадњи са Филозофским факултетом и Академијом уметности Универзитета у Новом Саду, као и са организацијом Зелени Сад, традиционална манифестација арт+сциенце ће се реализовати у Новом Саду и Београду, чији је основни циљ мењање навика и свести графјана, усмерених на одрживо и чистије окружење.

Изложба „Природа будућности” представиће радове три интердисциплинарна тима из Србије, који су реализовани у продукцији ЦПН-а, као и три рада иностраних уметника. Радови представљају различите погледе на теме климатских промена, загађења и утицаја на животну средину користећи савремене уметничке праксе и релевантна научна знања и методе, и део су седмог издања програма арт+сциенце. Главни мотив читаве поставке је разумевање нашег комплексног односа према отпаду, загађењу и њиховим последицама на околину, нудећи могући одговор друштва и појединаца на захтевна питања која се тичу различитих дисциплина попут биологије, економије, политике, медицине и културе.

Од почетка пројекта, кроз интензиван дијалог и заједничка истраживања, група студенткиња Академије уметности Универзитета у Новом Саду развија јединствени уметнички рад Екотопие”. Постављена као специфичан имерсивни простор, инсталација тежи да у посматрачима активира суочавање са усвојеним навикама како би их мотивисала на ново сагледавање односа природног окружења, масовног конзумеризма и нашег доприноса постојећим проблемима, али и могућим решењима.

Најузбудљивију и најизазовнију тачку програма чини премијерно представљање Климатске капсуле”, као мобилне и модуларне платформе посвећене научном, уметничком и едукативном сагледавању целокупности климатских промена.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Ознаке:

Датум

18. Jul 2022.
Завршен!

Локација

Штранд, Нови Сад
Штранд, Нови Сад

Организатор

Центар за промоцију науке
Интернет адреса
https://www.cpn.edu.rs/

Остали организатори

Академија уметности у Новом Саду
Интернет адреса
http://en.akademija.uns.ac.rs/
Зелени сад
Phone
+381 64 814 00 18
Електронска пошта
office@zelenisad.com
Интернет адреса
https://www.zelenisad.com/
Филозофски факултет
Француски институт у Србији
Интернет адреса
http://www.institutfrancais.rs/
Аустријски културни форум Београд
Интернет адреса
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
X