Ex(YU)perimental

Ex(YU)perimental је део филмског програма Друге? Европе и представља нови сегмент програма „Experimental Superstars”. Селекција exYU експерименталног филма биће приказана у суботу, 19. новембра у 20 часова у Америчком кутку. Ex(YU)perimental је уведен у програм са идејом да се стави посебан фокус на стваралаштво аутора из региона.

Експериментални филм је посебна филмска врста окренута пре свега проучавању граница и могућности самог медија филма, начином на који он функционише и комуницира са гледаоцима. И поред тога што примарни циљ није приказивање широком аудиторијуму, резултат су атрактивне кратке форме, визуелно врло упечатљиве, које могу бити врло занимљиве и публици која се не бави филмском теоријом.

Посебан акценат у оквиру овог сегмента програма даћемо филму Игора Тохоља „Иду дани”, који ће имати своје премијерно приказивање на филмском програму 19. новембра у 20 часова, у простору Америчког кутка.

Филм „Иду дани” је машински (engine), аутоматски филм. У питању је експеримент који реинтерпретира сећање и његову манифестацију артикулисану у филмској форми кроз метод визуалног аутоматизма, са унапред дефинисаним критеријумима који произлазе из параметара сваког кадра у монтажном низу. У структури филма се смјењују и варирају кадрови из приватне филмске 8mm архиве аутора снимљене у бившој Југославији, Европи и Африци, акоја садрже фрагменте његовог сећања. Синергија између човека и алгоритма креира њихов поредак у филму и крајњи резултат.

Игор Тохољ (1968) је филмски аутор, уредник филмског програма у Дому културе Студентски град, суоснивач фестивала „Dok’n’Ritam” и селектор документарног програма Палићког филмског фестивала. Током протеклог времена био је уредник програма многих престижних фестивала у Србији и иностранству, а за своје филмско стваралаштво добио је више десетина фестивалских награда.

Experimental Superstars” је међународни филмски фестивал такмичарског карактера који у две селекције приказује најновија достигнућа из области експерименталног филма као и музичког видеа и свих осталих аудио-визуелних форми које не спадају под филм, а служе се филмским језиком.

Више информација о фестивалу и детаљан програм можете пронаћи на њиховом сајту.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

19. Новембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00