Фестивал НЕО

Некласични фестивал класичне музике НЕО, одржаће се од 26. јуна до 5. јула у просторима широм града.

Српска Атина постаје центар универзума класичне музике, спектакуларним концертом Дунавског симфонијског оркестра, у чијем саставу, посебно за ову прилику, наступају талентовани музичари из Србије, Аустрије, Немачке, Чешке, Словачке и Мађарске, а под диригентском палицом чувеног Максима Ризанова. Они ће извести чувено дело Густава Холста Планете, којим аутор настоји да дочара могућа звучања свемира. Поклон нашим суграђанима стиже упакован у визуелно-музичко-космички перформанс о којем ће се причати.

НЕО нуди обиље „укуса“ музике различитих жанрова, од класике, до џеза, етна и рока. Слушаће се дела Баха, Моцарта, Бруха, Шуберта, Чајковског, Стравинског, али и дела анонимних аутора из нашег народа чију традицију поштујемо и неговaмо. Управо ту, у нашој традицији је тачка почетка НЕО фестивала 2024: магија гласова браће Теофиловић, гласова „с друге планете“, праћена необичним инструментаријумом њихових гостију, отвориће НЕО 26. јуна. Поносни смо што ће управо овим концертом, уједно обележити и велики јубилеј – три деценије уметничког рада.

Следе затим концерти ансамбала у којима своје врхунске способности „одмеравају“ неки од младих нада светске уметничке сцене и они који већ јесу светска музичка елита. Тако се сусрећу виолиниста Александар Ситковецки и виолончелисткиња Ирена Јосифоска са Камератом Нови Сад, врхунски јапански уметници ЕУ-ЈАПАН феста са својим реномираним колегама из Србије. Ту је и добро знани виолончелиста Иштван Варга, оснивач и утемељитељ Камерате, али и мали рокери са својим специјалним гостима. НЕО ове године израста кроз ансамбле клавирског дуа, трија, квартета, секстета и септета, а у госте нам долазе и пијанисти Лидија Бизјак и Михајло Зурковић.

Програм по данима:

БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ са гостима / 26. јун / 20 часова / Градска концертна дворана

КАМЕРАТА НОВИ САД / 28. јун / 20 часова / Синагога

НЕО АНСАМБЛ I / 29. јун / 20 часова / Свечана сала Градске куће

КЛАВИРСКИ ДУО / 30. јун / 20 часова / Свечана сала Градске куће

VIVA ESPAÑA! (НЕО АНСАМБЛ II) / 1. јул / 20 часова / Културна станица Свилара

КЛАВИРСКИ ТРИО / 2. јул / 20 часова / Свечана сала Градске куће

СУСРЕТ КЛАСИКЕ И ЏЕЗА: НЕО АНСАМБЛ III / 3. јул / 20 часова / Културна станица Свилара

BLUE DANUBE ORCHESTRA – ДУНАВСКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР / 4. јул / 21 час / Католичка порта

РОК КЛИНЦИ / 5. јул / 20 часова / Католичка порта

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Датум

26. Jun 2024.

Време

20:00

Локација

Градска концертна дворана
Булевар цара Лазара 67, Нови Сад
Категорија