Филм „It’s a Wonderful Life” (1946) / Град књиге

Пројекција филма „It’s a Wonderful Life” биће одржана 17. септембра у 22.30 часова у Амфитеатру на СПЕНС-у, у оквиру недеље књижевности програма Калеидоскоп културе.

„Диван живот” (енг. It’s a Wonderful Life) филмски је класик Franka Capre из 1946. године, с Jamesom Stewartom у главној улози. Радња филма је заснована на приповијетки „The Greatest Gift” („Највећи дар”) америчког књижевника Philipa Van Doren Sterna.

Главни јунак филма, George Bailey (Stewart), пословни је човек на рубу самоубиства на само Бадње вече. Georgea су притисли бројни проблеми, а кап која је прелила чашу била је губитак значајне своте новца, 8.000 долара, које је забуном испустио. Тада се појављује његов анђео чувар Clarence (Henry Travers), који га жели одговорити од чина, показујући му како би његов град, породица, познаници изгледали да се никад није родио. Показао му је, да је његов живот драгоцен и да се многа добра се не би догодила, да се није родио.

„Диван живот” је један од најпознатијих и најемитованијих филмова свих времена. Редовно се приказује за Божић на телевизијским каналима широм света. Премда данас има статус класика, филм је у време настанка лоше прошао на кино-благајнама и донео пуно проблема свом аутору Franku Capri.

Амерички филмски институт уврстио је филм међу 100 најбољих филмова икад снимљених.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

The event is finished.

Ознаке:

Датум

17. Септембар 2022.
Завршен!

Време

22:30

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/