Гитаријада Војводине 2022.

Гитаријада Војводине 2022. године одржаће се 3. септембра, у оквиру програмског лука Калеидоскоп културе, на стадиону ФК Татра Кисач.

Овај пројекат је концептуално јединствен и историјски утемељен и промовише музички правац који је окосница домаће и стране музичке сцене, односно изворни rock ‘n’ roll.

Неки од бендова које ће публика имати прилике да чује су:

Кербер је настао 1981. године од чланова групе Топ, која је тада имала солидну локалну каријеру, али која до тада није била стабилна, јер су чланови често привремено свирали за тада популарније бендове. Група је назив добила по бићу из грчке митологије, троглавом псу са змијским репом који чува улаз у подземни свет. На врата југословенске рок сцене група је ушла 1983. године победом на чувеном Омладинском фестивалу у Суботици, где су пре њих афирмисали бендови попут Идола, Филма и других. Прве концерте група је одржала у нишким клубовима, а често је била и предгрупа Галије. Први албум „Небо је мало за све” је снимила половином 1982. године. Њихови концерти у то време су били карактеристични по Соси, који је свирао гитару у облику секире, а на бини је гутао и бљувао ватру. На концерту у Новом Саду је задобио опекотине другог степена, али је ипак завршио концерт. Неколико наредних концерата је наступао са завојима и маском, па је престао да изводи ове атракције. Кербер су учествовали и на koncertu YU рок мисија, одржаном на Стадиону Црвене звезде у Београду. Као предгрупа су почетком осамдесетих свирали на концертима састава Nightwing и Uriah Heep у Југославији. Најинтензивније су наступали током 1987. године, када су одржали више од 200 концерата у земљи. Посебно су били популарни у Србији, Босни и Македонији. Током каријере имали су и наступе у клубовима у Грчкој и Великој Британији. Двогодишњу паузу направили су после албума објављеног 1989. године. По повратку су објавили још два албума, али потом је уследила још једна, много дужа пауза. Поводом 30 година постојања, група је направила мини турнеју и обележила свој рођендан у Новом Саду, Нишу и Београду. Почетком 2014. године, Кербер је почео са радом на новом албуму.

Бенд Монах основан је крајем 2020. године у Нишу. Жанровски експерименишу својом музиком, траже другачији и свежији звук који ће пружити слушаоцима. Своју инспирацију проналазе у страној рок сцени, од Pink Floyd-а до Porcupine Tree-а. Одлучили су да њихови текстови буду на српском језику како би оплеменили домаћу рок сцену, која последњих година у Србији мањка. Избацили су два сингла свог првог деби албума „Крај” и „Иза огледала”. 2021. године свирали су на разним фестивалима и имали мини турнеју по Србији, како би испромовисали први албум који ће угледати светлост дана крајем лета текуће године.

Бенд Липов Лоуд основан је 2018.године у атомском склоништу зграде у београдској месној заједници Липов лад. Од тада, четворка коју чине: Бане Глумац на соло гитари, Ђорђе Ђоловић на ритам гитари, Раде Шевић на басу и гласу и Горан Костић на бубњевима, је са ауторским материјалом наступала широм Србије, на бројним фестивалима, заједничким али и соло наступима. Њихову музику карактерише звук гаражног рока, мирис асфалта и снажни, емотивни текстови. На Војвођанској гитаријади су наступали 2020.године када су освојили треће место а од тад су радили на свом првом ЕП-у који се зове „Не пристајем”.

Фото: Промо

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Ознаке:

Датум

03. Септембар 2022.

Локација

ФК Татра
Кисач

Организатор

Удружење грађана Центар за очување традиције и унапређење мултикултуралног друштва и женског стваралаштва "Интегра 21"
X