Госпођица Јулија / Бург театар

Представа „Госпођица Јулија”, у извођењу бечког дворског позоришта „Burgtheater”, биће изведена 10. септембра у 18 часова Српском народном позоришту, у оквиру недеље извођачке уметности програмског лука Калеидоскоп културе.

Лета 1888. године Августу Стриндбергу уопште није требало много времена да напише Госпођицу Јулију. Драму је објавио на папиру између 22. јула и 10. августа, а у наредним недељама написао је свој чувени предговор: „Као модерни ликови који живе у добу транзиције, у сваком случају ужурбаније и хистеричније него у времену које му је претходило, описао сам своје фигуре као колебљивије и распадљивије од њихових претходника, мешавину старог и новог.ˮ Данас се поново налазимо у периоду транзиције, све мање безбедни и једнако изгубљени као Жан и Јулија.

„Бургтеатар је простор за живу уметничку размену са начинима размишљања и облицима изражавања изван наших унутрашњих и спољашњих граница и ограничења. То је простор екстрема – крајње контроверзан, изузетно разноврстан, изузетно ужурбан, крајње савремен, изузетно гласан, изузетно тих, крајње аустријски, изузетно интернационалан. И цео спектар друштва је позван да уђе у овај простор.”

Дворско позориште или Бургтеатар (нем. Burgtheater) најеминентније је аустријско и једно од најзначајнијих и најцењенијих позоришта немачког говорног подручја. Налази се у самом центру Беча, на Рингу, бечком булевару, наспрам градске Скупштине и недалеко од аустријског Парламента и главног Универзитета.

Првобитна стара сцена позоришта налазила се на Михаеловом тргу (нем. Michaelerplatz), почев од 1748. године, па све до свечаног отварања новог здања на Рингу 14. октобра 1888. године. Овим је бечки Бургтеатар друго најстарије позориште у Европи, након Француског театра (фр. Comédie-Française, Théâtre-Français).

Улазнице за представу „Госпођица Јулија” доступне су на благајнама Српског народног позоришта по цени од 800, 1000 и 1500 динара.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Sussane Hassler Smith

Ознаке:

Датум

10. Септембар 2022.
Завршен!

Време

18:00

Локација

Српско народно позориште
Pozorišni trg, Нови Сад