Имагинарни пејзажи, архитектура слике

Изложба „Имагинарни пејзажи, архитектура слике” биће отворена 5. септембра у 19 часова, у Културној станици Свилара, у оквиру недеље архитектуре Калеидоскопа културе. Изложба ће трајати до 9. септембра. 

Полазиште пројекта је потреба да се индивидуални креативни процес (архитектонског) пројектовања отвори за ширу публику, да се измести из херметичне позиције и да се постави у поље отвореније комуникације. Идеја је да се формира простор за истовремену игру анализе и синтезе, инутитивног и рационалног, које су неопходне и уједно контрадикторне фазе сваког креативног процеса.

Основна поставка изложбе је мноштво различитих цртежа и визуелизација насталих у једном таквом процесу пројектовања, који би били распоређени у простору тако да се препознају различити степени синтезе појединачних елемената, језици апстраховања конкретних делова простора и трансформисање тих апстракција у конкретније архитеконтске и просторне елементе, као и инуитивни асоцијативни пут кроз све фазе пројектовања: како изгледа појединачна инспирација, како се шта именује и одређује након што је интуитивно синтетисано и како се склапају неки нови наративи простора.

Поставка изложбе би била таква да оставља простор за публику да се укључи у игру именовања и оријентације кроз различите фазе пројектног искуства и да допринесе уписивањем неких својих координата у том креативном процесу – било у реалном или онлајн простору.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа ИДЕА која послује у оквиру компаније Мерцатор-С.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Сандра Драганић

Ознаке:

Датум

05. Септембар 2022.
Завршен!

Време

10:00 - 18:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад
X