Интерактивна скулптура Срце

Највећа интерактивна скулптура у Србији – Срце, ауторке Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, биће приказана новосадској публици у Дистрикту од 30. септембра (нови датум), у оквиру недеље примењене уметности на овогодишњем, шестом Калеидоскопу културе у Новом Саду. Откривање скулптуре је у 19 часова, а посетиоци ће моћи да је погледају све до 15. октобра.

Радно време: од 30. септембра до 7. октобра, скулптура ће бити изложена непрестано 24 сата, а потом ће посетиоци све до 15. октобра моћи да је посете у периоду од 12 до 20 часова (осим понедељка и уторка, када ће објекат бити затворен).

Срце је монументална скулптура инспирисана концептом синхроницитета, јединства и љубави. Израђена од висококвалитетног нерђајућег челика, са силиконском површином која симулира кожу људског срца, ова интерактивна скулптура ће кроз своју интерактивност ојачати осећај повезаности међу људима. Једна од посебности које чине Срце изузетним су сензори смештени у самој скулптури, који омогућавају да, када више људи додирује скулптуру истовремено, срце јаче куца. Срце ће бити осветљено изнутра и споља, што ће створити додатни визуелни ефекат. Додирните Срце Дистрикта, повежите се са њим и осетите његов пулс.

Скулптура ће привући пажњу и својом импозантном величином од 5 метара висине и 3 метра ширине, што ће је учинити видљивом из свих делова Дистрикта. Кроз интерактивност скулптуре, посетиоци ће имати прилику да искусе јединствено уметничко искуство које ће стимулисати њихова чула и емоције. Ово је прва топлотна инсталација на свету која садржи 4 км фолије, 200 квадрата вателина, 800 метара жице и 1 т и 200 кг метала, што је чини скулптуром од 2 тоне.

Они који се усуде да победе све страхове и уђу у Срце – на симболичан начин проведу неко време унутра, имаће могућност да оставе поруку на камери које ће бити инсталирана у унутрашњости.

На реализацији ове скулптуре радили су, осим креаторке рада Милијане Комад, сниматељ Никола Радека, затим вајар Милош Момчиловић, сликарка Драгана Дидановић и инжењер Горан Мичета. За елекронику је задужен Драгољуб Димитријевић, док је за меку електронику ангажована Лавослава Бенчић. Реализација не би била могућа ни без бројних волонтера и других сарадника.

“Овим радом сам желела да материјализујем оно о чему се прича од како је постала цивилизација – о љубави и о неком у нашем срцу. Многи се боре против љубави и пуштања било кога у своје срце из страха да ће бити повређени, а они којима се то деси опет осећају празнину рупу у срцима. Ова интерактивна скулптура би била материјализовани начин да се визуелизује нешто што покреће свет – ЉУБАВ” – изјавила је Милијана Комад.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

The event is finished.

Датум

30. Септембар 2023.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/