logo tvrđava mira

Изградња мира на рушевинама / СОЦ

Филозофски факултет из Новог Сада, у сарадњи са Иницијативом младих за људска права, организује округли сто и дискусију на тему „Изградња мира на рушевинама у Културној станици Лиман, 25. јуна у 11 часова, у оквиру програмског лука Тврђава мира.

Уништавање културне баштине у оружаним сукобима није ретка појава, која за циљ има ућуткивање историје и брисање трагова разноликости, како културне тако и религијске.

Током ратова који су пратили распад бивше Југославије сведочили смо уништавању и крађи предмета културне баштине у читавом региону. Током сукоба и конфликата од 1990. до 2004. године уништено је преко 2000 споменика културе. Сврха уништавања споменика није само физичко разарање, већ је и уништавање веза међу људима, приморавање на заборав заједничке прошлости и брисање различитости. Заштита културне баштине је више од културног питања, јер се овом заштитом гарантује право на постојање припадника различитих културолошких заједница на једном простору. Циљ овог панела је да разговором о праксама разарања културне баштине, које су везане за сукобе из прошлости, откријемо њихове импликације на садашњост коју живимо и понудимо могућност промишљања пракси које морамо установити зарад заједничке будућности.

Говорници:

Шкељзен Гаши (Косово)

Милена Драгићевић Шешић (ФДУ)

Миа Бабић (“Музеј ратног детињства”)

Модераторка: Наташа Говедарица

Програм је подржао Аустријски културни форум.

Фото: Вукашин Живаљевић

Ознаке:

Датум

25. Jun 2022.
Завршен!

Време

11:00 - 13:00

Локација

Културна станица Лиман
Булевар деспота Стефана, Нови Сад
Интернет адреса
https://opens.kulturnestanice.rs/

Организатор

Филозофски факултет

Остали организатори

Иницијатива младих за људска права
Интернет адреса
https://www.yihr.rs/bhs/
X