Изложба Дух места – први век Дистрикта

Отварање мултимедијалне изложбе Дух места – први век Дистрикта, одржаће се 30. септембра (нови датум) у Дистрикту од 19 часова, у оквиру недеље примењене уметности на овогодишњем, шестом по реду Калеидоскопу културе у Новом Саду.

Изложба Дух места – први век Дистрикта је мултимедијална изложба и стална поставка, аутора др ум. Монике Билбије Поњавић и Немање Миленковића, која драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Након отварања, посетиоци ће ову сталну поставку моћи да посете сваког дана (осим понедељка и уторка) од 16 до 20 часова.

Некадашњи индустријски комплекс, данашњи центар савремене уметности, Дистрикт је током посљедњих стотину година прешао несвакидашњи пут, који је овај простор у многочему одредио. Тај пут је уједно инспирација, али и окосница изложбе која уметничким и сценским средствима, а користећи се методама сценског дизајна, публици настоји испричати мало познату причу.

Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко II светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба, организацијом, али и грађењем простора настоји, на тренутке врло дословно, пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена. Попут одраза у огледалу.

Посредством шест тематски, искуствено, уметнички и садржајно различито третираних, као и физички одвојених соба, посвећених одређеним периодима, публика ће, кроз интеракцију са собама, у већој или мањој мери, имати прилику да сазна нешто ново, да се подсети старог и заборављеног, директно учествује, да се игра и истражује, својим чулима и телом.

Специфичност изложбе се огледа у томе да, иако третира конкретно време, место и догађаје, „Дух места“ није архивска изложба артефаката и чињеница него изложба причања прича и стварања нових искустава.

Њена друга специфичност је начин грађења и преиспитивања уметничког дела, дела-собе. Свака од њених шест соба је замишљена као инсталација па је, самим тим, свака од њих тако и грађена. Грађена у једном паралелном процесу у ком се простор, време и догађај, који се одвија у простору и времену, те текст, на који се ослања, граде паралелно и недељиви су једни од других.

У својој књизи „Дух места“ (Гениус Лоци), на коју се изложба директно реферише, Кристијан Норберг Шулц каже да идентитет човека произилази из идентитета места (идентитy оф плаце). Он наглашава да место (плаце), као географска целина и одредница, оно што човеку даје његов идентитет. У том смислу, а водећи се идејама Норберга Шулца, као једном од нераскидивих веза, изложба „Дух места – први век Дистрикта“ представља самостално контекстуално уметничко дело сачињено из целина идентитетски везаних за место које, између осталог, настоји преиспитати то питање идентификације и упостављања идентитета у једној хетерогеној заједници и дати свој коментар на разне друштвене појаве које су обележиле последњи век човечанства.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

The event is finished.

Датум

27. Jun 2024.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/