melita kraus

Изложба и дискусија са Мелитом Краус / Синагога – место сусретања

Отварање једног дела изложбе слика Мелите Краус ће бити организовано у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада у суботу 18. јуна од 17 до 18 часова.

Након тога, други део изложбе ће бити отворен у Свилари, уз дискусију са Мелитом Краус, која почиње у 18 часова.

Будући да мотиви њених слика припадају превасходно наслеђу источноевропских Ашкеназа, разговор са уметницом који ће водити Гордана Тодорић, биће својеврсно мапирање темељних кодова ове културне традиције. Идеја је да се, упркос катастрофалним последицама Холокауста, укаже на виталност али и мене овог сегмента јеврејске културе.

Изложбу и разговор ће пратити емитовање слајдова са снимцима релевантих радова Мелите Краус.

У разговор ће бити укључено и коментарисање песама клецмер традиције, својствене Ашкеназима, с посебним освртом на групу „Микве” коју у целости одликује женски приступ. Ове песме ће бити пуштане у сегментима разговора који се односи на музику као инспирацију, што је поетичка чињеница опуса ове уметнице. Разговор ће трајати између 45 и 60 минута, а модераторка програма је Гордана Тодорић.

Сликарство Мелите Краус, уметнице из Бјеловара, као да има ону магичну моћ да пред очима гледаоца расплете причу о несталом свету источноевропских Ашкеназа. Та се прича размотава на њеним ролама и траје као што траје пут јеврејске Дијаспоре. Звуци клезмер музике одзвањају са тих слика, легенда о Голему израња из прошлости, а мали/велики људи из штетла бију своје животне битке и трају, сачувани на платнима, папирима и књигама претвореним у слике. Путују са Мелитом по свету. Једна од станица на том путу је и Нови Сад.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Изложба ће бити отворена до 24. јуна.

Радно време Малог ликовног салона КЦНС је радним данима од 9.00 до 20.00 часова.

Радно време КС Свилара је радним данима од 10.00 до 18.00 часова.

Фото: Промо

The event is finished.

Ознаке:

Датум

18. Jun 2022.
Завршен!

Време

17:00 - 19:00

Локација

Мали ликовни салон КЦНС
Булевар Михајла Пупина 9, Нови Сад
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/

Организатор

Јеврејска општина Нови Сад
Интернет адреса
https://jons.rs/
X