На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић

Изложба На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић биће отворена 30. септембра у објекту Радионица у Дистрикту, а одржаће се у оквиру недеље визуелне уметности на овогодишњем, шестом Калеидоскопу културе. Посетиоци ће имати прилику да ову јединствену поставку погледају до 30. октобра, двократно од 10 до 14 часова и од 16 до 20 часова (осим понедељком и уторком), те се упознају са највећим именима српске уметности у последњих 100 година, међу којима су Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић и други.

Поставка изложбе је замишљена као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година. У том распону су, делујући у оквиру југословенског културног простора све до 2006, бројни истакнути уметници од Саве Шумановића до Марине Абрамовић остварили динамичан развој бројних идеја и остварења која већ данас представљају богату и вредну културно-историјску баштину Србије. Поставка започиње делима сликара који су прихватили кубизам којим је започета историја модерне уметности, а завршава се делима уметника који су, после 2000. године, прихватили постулате ововременске технолошке уметности.

Изложбом ће се у укупно седам поставки презентовати најзначајније тачке и особености континираног развоја сликарских, вајарских и других остварења. Пратиће је низ занимљивих презентација, разговора, пројекција и других програма посвећених српској уметности двадесетог и почетка овог века.

ВОЂЕЊА КРОЗ ИЗЛОЖБУ:

СУБОТА 07. октобар у 11 часова

СРЕДА 11. октобар у 18 часова (посебно вођење Сава Степанов: Милан Коњовић на раскршћима српске уметности)

СУБОТА 14. октобар у 11 часова

СРЕДА 18. октобар у 18 часова

СУБОТА 21. октобар у 12 часова (вођење Славице Жарковић (Савремена галерија Зрењанин): На путевима српске уметности: Уметничка колонија Ечка)

СРЕДА 25. октобар у 18 часова (вођење Саве Степанова: На путевима српске уметности: Уметност после 2000)

СУБОТА 28. октобар у 12 часова (разговор о колекционарству, модераторка Ксенија Маринковић, историчарка уметности: Колекциоар(и) у фокусу)

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

The event is finished.

Датум

30. Септембар 2023.
Завршен!

Локација

Радионица, Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад
Категорија

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/