Сутра је понедељак

Изложба уметничких радова Драгољуба Раше Тодосијевића из колекције Музеја савремене уметности Војводине, Музеја савремене уметности у Београду и радова у власништву самог аутора биће постављена од 9. септембра до 5. октобра у недељи визуелних уметности, програма Калеидоскоп културе.

Изложба „Сутра је понедељак” обухвата презентацију уметничких радова истакнутог неавангардног уметника Драгољуба Раше Тодосијевића, једног од протагониста неформалне београдске групе концептуалних уметника, која је крајем 60-их и почетком 70-их година учинила радикални отклон од идеологије и праксе социјалистичког модернизма и укључила се у нове уметничке токове који су тек настајали код нас и на светској сцени. Тада млади уметници (Марина Абрамовић, Ера Миливојевић, Неша Париповић, Зоран Поповић, Гергељ Урком) окупљени око београдског Студентског културног центра крећу у истраживање нових форми уметничког изражавања, као што су видео, перформанс, акција, инсталација, са циљем провоцирања и преиспитивања структуре и функционисања текуће праксе, као и актуелног друштвеног контекста.

Прва ретроспективна изложба Драгољуба Раше Тодосијевића у Музеју савремене уметности Војводине повод је да се поново сагледа значајна и обимна уметничка пракса овог аутора, те да се на једном месту окупе и презентују радови из неких од његових кључних серија, као што су: Dnevnik, Decision as Art, Was Ist Kunst?, Gott Liebt die Serben, Fuxus Piano, и др. Полазиште изложбе је у континуираном деловању аутора у пољу друштвено-политички ангажоване уметности, те преиспитивања стандарда у уметничким системима, наметнутих и општеприхваћених начела, као критеријума подложних критици и новом сагледавању.

Авангардна уметничка пракса представља иновативне методе савремене уметности директно укључене у развој социјалног окружења. Проблеми и питања којима се бави аутор су од 1970-их година представљали тачке упоришта друштвеног и уметничког конзервативизма, традиционализма и национализма, које је својим уметничким деловањем чинио видљивим и подложним освешћеној критици. Постојање ангажованих уметничких токова у локалној средини који су се одвијали паралелно са иновативним и радикалним уметничким праксама на међународној уметничкој сцени потврђује пракса Драгољуба Раше Тодосијевића, што његово дело смешта у шири контекст неоавангардне уметности. Изложба истиче важност доприноса овог аутора, међународне афирмације локалне уметничке сцене, а истовремено и значаја институционалне бриге о заоставштини савремених уметника и њеној видљивости у широј јавности.

Кустоскиња: др Сања Којић Младенов 

У оквиру изложбе „Сутра је понедељак” ће бити одржано више пратећих програма, вођење кроз изложбу уметника Уроша Ђурића, те разговор са Рашом Тодосијевићем.

Партнер недеље визуелне уметности је ДДОР осигурање.

Ознаке:

Датум

09. Септембар 2022.
Завршен!

Локација

Музеј савремене уметности, Нови Сад
Дунавска 37, Нови Сад

Организатор

Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад
Интернет адреса
http://msuv.org/
X