Изложба: Савка Суботић – мајка свог рода

Мултимедијалну изложбу Савка Суботић – мајка свог рода заинтересовани могу погледати од 11. марта до 1. јуна на излозима Градске библиотеке у Новом Саду у Дунавској 1.

Изложба је приређена поводом 190 – годишњице рођења ове јединствене жене у српској историји, чије је име синоним за женску слободу и еманципацију, очување, унапређење и афирмацију женског материјалног наслеђа али и за националну слободу и веру у посвећени рад као предуслов напретка друштва и заједнице. Савка Суботић била је жена испред свог али и нашег времена, дама захваљујући којој је свет упознао српски стил и српски салон као уметнички израз врхунске естетике. Баш тај стил, као и моћ женског наслеђа представљен рукотворинама, ткањем и ћилимарством открила је Савка Суботић током периода боравка у кући у Дунавској 1, месту где се данас налази централни објекат Градске библиотеке у Новом Саду. Приређеним програмом, који ће посетиоцима бити доступан безмало три месеца, одајемо почаст овој великој жени, снази њене идеје и заслугама којима је задужила свој народ.

Мултимедијални садржај на позајмном одељењу као и презентације видео – материјала који ће посредством мултимедијалних садржаја представити живот и рад Савке Суботић уз пратећу изложбу рукотворина и српског веза насталог почетком XX века, посетиоцима на позајмном одељењу у Дунавској 1 биће доступни од 11. до 15. марта током радног времена поменутог огранка.
Мултимедијална изложба Савка Суботић – мајка свог рода реализована је путем међуинституционалне сарадње Градске библиотеке у Новом Саду, Музеја Града Новог Сада поводом и продукцијске куће Ин Виво. Ауторке изложбе су Драгана Дробац Милошевић, Душанка Марковић и Мирјана Грдинић.
Отварање изложбе је у понедељак, 11. марта 2024. године, у Градској библиотеци у Новом Саду (Ул. Дунавска 1), у 12.00 часова.

Догађај је у току.

Датум

28. May 2024.
У току...
Категорија