Књиге Павла Бељанског: од београдског салона до музејске збирке

Изложба „Књиге Павла Бељанског: од београдског салона до музејске збирке“, ауторке Милице Орловић Чобанов, биће отворена 11. јула у Спомен-збирци Павла Бељанског, а трајаће до 27. октобра.

Изложбом „Књиге Павла Бељанског: од београдског салона до музејске збирке“ представиће се Збирка књига дипломате Павла Бељанског, утемељена на поклону његових наследника из 1966. године. Ова збирка једна је од осам значајних музејских целина, поред збирке антологијских дела југословенске модерне уметности 20. века, по којој је Спомен-збирка и позната широј јавности.

Библиотека Павла Бељанског скоро у целости обухвата књиге на страним језицима са европског културног подручја из периода од средине 18. до средине 20. века, са изузетком малог броја књига домаћих аутора. Најбројнија су издања из области историје, историје уметности и књижевности, те права и дипломатије као поља стручног интересовања дипломате Павла Бељанског. Библиотечки фонд са 400 јединица највећим делом изложен је у сталној поставци Меморијала Павла Бељанског. Актуелном изложбеном поставком најзначајнијих књига, намештаја и личних предмета колекционара уз коришћење савремених технологија, публика ће се упознати са изузетним вредностима Збирке књига Павла Бељанског као и њеним значајем за боље упознавање личности великог дипломате и времена у којем је она настала. Изложбу прати каталог Збирке књига као важан подухват систематске обраде музејских фондова Спомен-збирке Павла Бељанског.

Припрема изложбе представљала је комплексан подухват који је обухватао конзервацију, дигитализацију и обраду целокупног фонда књига према библиотечким стандардима. У припреми каталога збирке значајну помоћ пружила је др Владислава Гордић Петковић, али и сарадници из матичних и других установа, нарочито из Централне библиотеке Универзитета у Новом Саду и Градске библиотеке у Новом Саду. Реализацију изложбе и објављивање каталога Збирке књига Павла Бељанског омогућио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Догађај је у току.

Датум

23. Jul 2024.
У току...

Локација

Спомен-збирка Павља Бељанског
Трг Галерија 2, Нови Сад
Интернет адреса
https://beljanskimuseum.rs/
Категорија