Књижевни разговор са Даницом Вукићевић, Мухаремом Баздуљем и Милицом Вучковић

Недеља књижевности Калеидоскопа културе донеће разговор са неким од најчитанијих регионалних писаца. Разговараћемо са Даницом Вукићевић, Мухаремом Баздуљeм и Милицом Вучковић 14. октобра  од 19 часова у објекту Биро у Дистрикту.

Пријавите се путем овог линка.

Милица Вучковић

Милица Вучковић рођена је 1989. године у Београду.  Дипломирала је 2012. на одсеку за примењено сликарство у класи професора Мирослава Лазовића, на Факултету Примењених уметности у Београду, на којем је, затим, завршила и мастер студије. На истом факултету је и докторирала 2022. године на студијском програму Примењене уметности и дизајн, са радом под називом „Перцепција уметничког дела код класно различитог посматрача: интерактивна изложба слика и просторних инсталација.“ Радила је годину дана на предмету „акт“ и „сценографија“ као сарадник на ФПУ. Од 2014. до 2021. Издала је три књиге, збирку прича Рој (Апостроф), роман Болдвин (Лом), и роман Смртни исход атлетских повреда (Booka) за који је добила Виталову награду за најбољи роман године. Има преко десет самосталних изложби, неколицину колективних, као и неколико пројеката на којима је радила као сценограф или асистент сценографије у Народном позоришту у Београду и Београдском драмском позоришту.

Мухарем Баздуљ

Мухарем Баздуљ (Травник, 1977) је писац, новинар и књижевни преводилац. Објавио је петнаестак књига, највише романа и збирки прича међу којима се истичу Друга књига (2000), Ђаур и Зулејха (2004), Април на Влашићу (2011), Лутка од марципана (2016), Квадратни корен из живота (2018) те Посљедњи мушкарац (2019). Књиге су му преведене на енглески, немачки, пољски, украјински, бугарски и македонски језик, а поједине приче и есеји на још десетак језика. Фељтоне, есеје и колумне пише за „Политику“, „Недељник“, портал „Око“ Радио-телевизије Србије те још неке медије у Србији, БиХ, Црној Гори и Хрватској.  Добитник је неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ те „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије.

Даница Вукићевић

Даница Вукићевић (1959, Ваљево) основну школу, ИX гимназију и Филолошки факултет завршила је у Београду (одсек Општа књижевност и теорија књижевности), као и Женске студије. Члан је Српског књижевног друштва. Бави се и књижевном критиком и есејистиком. Песме су јој превођене на шпански, енглески, немачки, пољски, француски, грчки, македонски, холандски… Роман Унутрашње море преведен је на македонски. Објављивала у значајним часописима; заступљена у бројним песничким и прозним антологијама.
Објавила је шест збирки поезије: Као хотел на ветру (1992), Када сам чула гласове (1995), Шаманка (2001), Лук и стрела (2006), Прелазак у једну другу врсту (2007), Високи фабрички димњаци (2012), Светлуцавост и милост (2013), Док је сунца и месеца (2015), Ја, Клаудија (2018) и изабране песме Када ми мртви устанемо (2014) као и две књиге кратке прозе: На плажама (1998) и Живот је горила (2000) и збирку приповедака Мајка обрнутих ствари (2017). Добитница је Награде ПроФемина за збирку Када сам чула гласове, 1995, Награде „Биљана Јовановић“, 2007. и Награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, 2014. године, као и НИН-ове награде 2022. године за роман Унутрашње море.

Улаз слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

The event is finished.

Ознаке:

Датум

14. Октобар 2023.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Биро, Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад