Књижевно одрастање: од дечје књижевности до књижевности за младе / Град књиге

Разговор на тему „Књижевно одрастање: од дечје књижевности до књижевности за младе” одржаће се 17. септембра у 15 часова у Амфитеатру на СПЕНС-у, у оквиру Калеидоскопа културе.

Пројекат је замишљен као разговор и водич који ће помоћи родитељима и деци да спознају прави начин на који се може извршити прелаз са читања дечје литературе на наредну која је примерена узрасту деце. Код деце код које се не развија навика и култура читања од раног детињства долази до смањене жеље за читањем у каснијем периоду или потпуни изостанак, што утиче на културни развој, вокабулар и свеопште знање. Како се у школама све мање чита и самим тим се јављају бројни проблеми код деце, потребно је пронаћи најбољи начин како децу упознати са различитим жанровима како би пронашли онај који им по њиховом интересовању највише одговара.

С обзиром да је појам дечја књижевност широк и да самим тим може да понуди одговарајућу литературу свим узрастима и деци са различитим интересовањима, на основу тога су и планирани учесници разговора – Угљеша Шајтинац, Дејан Алексић и Јасминка Петровић – који могу, свако из свог угла, да допринесу разговору у погледу упознавања са књижевношћу која одговара различитим узрастима. Учесници разговора су бирани на основу различитости опуса како би могли да допринесу разговору из више углова – као песници, прозаисти, аутори чије су књиге доживеле екранизацију итд.

Као главни резултат се очекују савети и решења која ће се понудити родитељима и деци на основу којих ће моћи да изврше прелазак на литературу која је примерена њиховом узрасту, науче како да читају и усвајају нови вокабулар, али и зашто је битно читати, упознавати нове светове и како читање може бити забавно и узбудљиво.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

The event is finished.

Ознаке:

Датум

17. Септембар 2022.
Завршен!

Време

15:00 - 16:00

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/